Ljekovito povrće

Cikla za zimnicu – kako napraviti domaću ukiseljenu ciklu bez konzervansa?

Life

Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

Cikla je izvrstan izbor za zimnicu jer se ukiseljena može čuvati dugo vremena, a poslužit će kao izvor zdravlja u sezoni infekcija i gripe.

Cikla je ljekovito povrće čiji se crveni korijen koristi u kulinarstvu. Cikla ima poseban, pomalo slatkasti okus, i škrobastu strukturu. Može se jesti sirova, kuhana ili ukiseljena.


100 grama cikle sadrži samo 43 kalorije.


Cikla koja je pogodna za kuhanje treba biti intenzivno ljubičaste boje i glatke kore. Najbolje vrijeme za branje cikle koju želite skuhati za zimnicu je rana jesen. Cikla dozrijeva kroz ljetne mjesece, a u ranu jesen je puna hranjivih tvari koje mikroorganizmi još uvijek nisu počeli
razgrađivati.


Kuhana cikla je osnova za pravljenje zimnice. Mali do srednje veliki plodovi cikle kuhaju se oko 45 minuta, a veliki sat vremena i više.


Koji su najbolji trikovi za kiseljenje cikle, kako pripremiti ocat za ciklu te kako napraviti ukiseljenu ciklu bez konzervansa pročitajte na Krenizdravo.hr