Tajne dobrog gulaša

GASTRO IZAZOV: Skuhajte s food blogerom Vedranom Boškovićem savršen gulaš

FOTO/Vedran Bošković

FOTO/Vedran Bošković

Poznati food bloger s nama prolazi korak po korak izradu gulaša.Kada jedemo gulaš točno znamo kada je on savršen – harmonično spojeni začini koji stvaraju rapsodiju okusa, mekano meso koje se rastapa u ustima i točan omjer povrća. No, kada radimo gulaš dogodi se da nemamo baš ideju kako skuhati taj savršeni gulaš. U pomoć nam uskače poznati food bloger Vedran Bošković, koji na svom blogu Začinjeno s ljubavlju, redovito objavljuje prave gastro delicije.


Prije nego se latimo posla oko gulaša, najvažnija stavka je meso. U slučaju da odaberemo pogrešno meso nema te kombinacije začina niti tehnike kuhanja koji će spasiti gulaš


“Gulaš se kod nas najčešće radi od junetine, iako je po meni najbolja kombinacija mješavina junetine i divljači (vepar, jelen…). Što se tiče dijela mesa, ono treba biti s manje masnoće tako da je koljenica i lopatica odličan izbor.
Naravno, neće biti greška ni ubaciti meso od vrata, pa čak i but koji će se dužim kuhanjem divno ‘topiti u ustima’”, objasnio je za početak Vedran.


vedran_boskovic_gulas


Dok je kod pojedinih jela potrebno posebno tretirati meso prije samog spremanja, Vedran ističe da za gulaš nije potrebno prethodno začiniti meso, no svakako savjetuje da prije početka kuhanja meso prepržite kako biste ga “zatvorili”.  S druge strane, objašnjava da ako ipak želite unaprijed začiniti meso, pripremite predloženu kombinaciju soli, papra, crvene paprike i senfa. 


Glavni problem kod kuhanja gulaša je želja da se napravi ‘u pet minuta’, a to jednostavno ne ide tako. Naravno, ako se mene pita”, objašnjava Vedran. 


Osim dobrog komada mesa, za dobar gulaš je neophodno i povrće. Kako Vedran ističe, sve počinje s dinstanjem mrkve, luka i celera. 


“Prvi savjet koji bi udijelio: koliko mesa, toliko i povrća! S tim omjerom i dugim kuhanjem na laganoj vatri ćete dobiti savršenu gustoću gulaša”, rješava Vedran problem rijetkog (zapravo, onog najgoreg) gulaša. 


Kada su začini u pitanju, pogriješiti ne možete s najjednostavnijom, ali i najboljom kombinacijom koji čine sol, papar, crvena paprika (Vedran bira ljutu dimljenu) i koji lovorov list. 


boskovic_gulas


I napokon smo počeli kuhati gulaš. Kao što smo prije naglasili, gulašu treba vremena, stoga ako niste spremni uložiti pokoji sat, onda je najbolje da njegovo kuhanje ostavite za neki drugi dan. 


Zlatno pravilo kaže ‘low and slow’, tj. lagana vatra i dugo kuhanje. Tri sata kuhanja će vam dati takav rezultat da bi mogli jesti gulaš svaki dan.”


Nismo mogli, a da ne priupitamo Vedrana koji je njegov najdraži način pripreme gulaša. 


“Mislim kada sažmemo moje prethodne odgovore dobijemo moj idealan recept: koliko mesa toliko povrća, jednostavni začini, polagano kuhanje na laganoj vatri, i nema greške. Malo vina za deglaziranje lonca u kojem smo zapekli meso na početku i to je to”, za kraj poručuje Vedran.