Božanstvena slastica

Galette od šljiva i cimeta za ljepše poslijepodne

Mija Dropuljić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Uljepšajte si kavu uz kultni kolač

Sezona je šljiva, a to slasno voće idealan je sastojak mnogih kolača. Ponekad vam je pravljenje savijače ili pite previše zahtjevano, ali zato na scenu stupa galette.


Priprema ovog kolača je prava dječja igra, a tajna uspjeha je tanak sloj mljevenih badema na vrhu tijesta koji upija ukusan sok od šljiva pa tako već slasnom kolaču daje još više okusa.


Ovaj jednostavan recept oduševit će sve ljubitelje voćnih slastica!



Sastojci:


  • 200 grama brašna
  • 130 g mljevenih badema
  • 80 grama šećera
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 150 g hladnog maslaca
  • 500 grama šljiva
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • Malo cimeta
  • Malo mlijeka 


Priprema: 


Pomiješajte brašno sa 100 g badema, šećerom, vanilin šećerom i soli i dodajte jaje. Hladan maslac narežite na sitne kockice, dodajte u brašno i sve umijesite.


Ohladite tijesto u hladnjaku jedan sat da se manje lijepi. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Tijesto je najbolje razvaljati na limu za pečenje u veliki krug promjera cca. 30 cm.


Ako je tijesto još uvijek ljepljivo, može pomoći da na tijesto stavite još jedan sloj papira za pečenje ili prozirnu foliju i razvaljate ga valjkom za tijesto.


Šljive oprati, prepoloviti i očistiti od koštica te zatim izrezati na osmine. Preostalih 30 g mljevenih badema pospite po tijestu, ostavljajući prazno oko ruba.


Stavite šljive na bademe i pospite žlicom smeđeg šećera i malo cimeta. Preklopite slobodni rub, lagano pritisnite na šljive i premažite mlijekom.


Pecite galette u prethodno zagrijanoj pećnici na srednjoj rešetki oko 25 minuta dok ne porumeni. Poslužite sa svježim šlagom ili sladoledom od vanilije.