LAR Mindfulness

Prostor u Rijeci gdje se lakše diše: Ines Grubišić nam je otkrila sve o mindfulness tehnici i rješavanju stresa

Sanda Milinković

Foto: M. Gracin

Foto: M. Gracin

Mindfulness se u zapadnim zemljama ustalio kao nešto što je prijeko potrebno, ali kod nas je tek u začetku svoga puta.Koliko puta na dan zastanete da proživite emociju koju doista osjećate? Vjerojatno niti jednom. Ako ste ljuti, koliko puta duboko udahnete da bi prihvatili tu ljutnju? Kada ste tužni, prepustite li se tom osjećaju da ga shvatite i zatim pustite? Vjerojatno ne.


Ne bi li bolje shvatili vlastite osjećaje i imali drugačije reakcije, razgovarali smo s Ines Grubišić. Naša je sugovornica po struci pravnica koja je u Rijeci otvorila prostor u kojem se lakše diše.


Razgovarali smo s njom o mnogim temama koje se redom pronađu na medijskim marginama.
O napadima panike, anksioznosti i stresu, ali i o stigmi koja prati sve one koji se s time suočavaju. Najveći je problem što mnogi u tim situacijama nemaju pozitivne povratne informacije od svoje okoline pa nisu sigurni kako riješiti probleme zbog kojih se povlače u sebe.


U nošenju s ovakvim problemima nezamjenjivu ulogu ima prije svega rad sa stručnom osobom u vidu odgovarajuće psihoterapije, no zanimalo nas je i kako tu može pomoći sve češće spominjani mindfulness.


Zato je sada u Rijeci otvoren siguran prostor u kojem će vas dočekati nasmijana Ines, certificirana MBSR voditeljica koja će s vama proći individualan intervju. Nakon toga, objasnit će vam, kao i nama, što je to točno pojam “mindfulness”. Pojam je to koji u izvornom obliku na engleskom  jeziku čujemo gotovo pa svakodnevno, a u mnogim se zemljama zadržao kao upravo takav, da se ne mijenja njegova bit.


Mindfulness se u zapadnim zemljama ustalio kao nešto što je prijeko potrebno, ali kod nas je tek u začetku svoga puta.


mindfulness

Foto: Marko Gracin


Mindfulness kao vještina za bolji život


Naša nam sugovornica objašnjava da je mindfulness zapravo namjerno obraćanje pozornosti na sadašnji trenutak, bez da ga prosuđujemo kao dobar ili loš. Neovisno o konkretnom sadržaju, namjerno i svjesno biramo biti “ovdje i sada”.


“Prakticiranjem prihvaćanja određenog osjećaja i situacije njegovom punom snagom, stječemo sposobnost da na sve ono što nam život donese svjesno odgovaramo, umjesto da nas nose naše automatske reakcije”, kaže nam Ines pa naglašava da “mindfulness tehnika neće riješiti problem niti nas magičnoizliječiti’ od epidemije stresa koja nas je uhvatila, ali će nam dati učinkovite dodatne resurse kako da se s njima uspješnije nosimo.”


Postavila je odličan primjer nošenja sa stresom koji je dobro poznat mnogima. Riječ je o tome da kada smo pod stresom posežemo za nečim – bilo da je riječ o hrani, cigaretama ili vježbanju. Ovo je zapravo normalna biološka reakcija našeg tijela i rijetko kada (zapravo nikada) ne udahnemo i ne pustimo određenoj emociji da nas potpuno obuzme. Ono što bi time dobili je kontakt sa sobom, više informacija o tome što se unutar nas uistinu zbiva, a time i jasnoću i prostor za drugačiji izbor.


Ines objašnjava da smo po čitave dane na “autopilotu” te da jednostavno ne doživljavamo što se oko nas događa. “Svima nam se događaju situacije da ne znamo jesmo li zaključali stan, kako nam je izgledao put od kuće do posla ili smo vrijeme pod tušem proveli na ‘sutrašnjem sastanku’“, kaže nam Ines te dodaje da je tehnika mindfulness upravo to – osjećati metalni ključ u ruci i pokret ruke koja zaključava bravu, osjećanje pokreta naših stopala i njihov kontakt s tlom uz miris zraka tog jutra dok dolazimo na posao.


Foto: Marko Gracin


Napadi panike i mindfulness


Osim anksioznosti i preopterećenosti stresom koji nam se ušuljao u svakodnevne živote i jednostavno ne izlazi iz njih, mnogi ljudi proživljavaju i napade panike.


Napadi panike su vrlo neugodna iskustva što zna svaka osoba koja se barem jednom suočila s njima. Osjećaj mučnine, nedostatak zraka, trnci u rukama i nogama te “naredba” našeg mozga koji tijelu šalje informaciju o opasnosti od kojeg moramo pobjeći. Tijekom napada panike koji se može dogoditi bilo kada i bilo gdje, prva je reakcija bijeg s mjesta događaja.


Bilo da je napad panike u pretrpanom autobusu gdje zbog osjećaja da ne možete disati imate potrebu da na prvoj idućoj stanici izađete van ne bi li udahnuli ili vam se dogodi na radnom mjestu, prva reakcija je pobjeći iz okoline koja vas okružuje.


Mindfulness poručuje upravo suprotno; duboko udahnite i budite svjesni osjećaja koji vas je obuzeo.


“Koliko možete, ostanite prisutni s onim što se događa u vama (tjelesni osjeti, misli, emocije) i postanite svjesni svega oko vas”, savjetuje Ines.


Mirisa koji vas okružuju, tvrdih površina koje dodirujete, zvukova koje čujete. Koncentracijom i pravilnim disanjem, svjesno ćete osjetiti napad panike i prevladati ga.


Foto: iStock


Mindfulness je vještina koja se uči praksom


Iako bi svi mi voljeli da se napad panike može riješiti jednom i zauvijek te da možemo naučiti savladati stres tako da nas više nikada ne dotakne, to nažalost nije opcija.


I Ines nam objašnjava da je vještina mindfulnessa nešto što učimo praksom. “Mindfulness je vještina koju učimo kroz svoje direktno iskustvo – praksom, a ne teorijom ili odlukom. Doslovce, što više ‘vježbamo’, to postajemo vještiji, gradimo sposobnost za svjesno i prisutno koračanje kroz život te stječemo kapacitet za uspješnije nošenje s izazovnim temama u našim životima”, objašnjava nam naša sugovornica.


MBSR (Mindfulness – Based Stress Reduction) 


Na početku našeg upoznavanja, doznali smo da je Ines certificirana MBSR voditeljica pa smo je upitali što je točno MBSR. Objašnjava nam da je riječ o osmotjednom međunarodnom certificiranom programu smanjenja stresa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Massachusettsu.


Sve je pokrenuo dr. sc. Jon Kabat Zinn koji je ujedno bio i učitelj joge još 1979. godine, kada je na navedenom sveučilištu osnovao Kliniku za smanjenje stresa, a kao okosnicu njezina rada ponudio MBSR program smanjenja stresa.


Vjerovao je da bi vještine iz joga prakse (vježbe pažnje, nježna tjelovježba, meditacija…)  njegovim pacijentima mogle biti od istinske pomoći kada bi postojao način da ih se tim vještinama poduči na potpuno svjetovan način, izvan bilo kakvog religijskog konteksta, u tradicionalnom medicinskom okruženju i po mogućnosti uz znanstvene dokaze da one doista djeluju.


Foto: iStock


Iza programa stoji više od 40 godina znanstvenih istraživanja, a okosnica tečaja je usvajanje i svakodnevna praksa spomenutih mindfulness vještina koje omogućuju svjesno prisustvo u sadašnjem trenutku.


“Uvidjevši koliko smo u Hrvatskoj na gubitku što nam ovaj program nigdje nije bio dostupan, sama sam ga odlučila učiniti dostupnim. 2018. godine završila sam u Irskoj dvogodišnju edukaciju na institutu IMA (Institute for Mindfulness – Based Approaches) i službeno sam certificirana za voditelja MBSR programa. 2020. godine pozdravila sam se sa svojom desetogodišnjom karijerom u pravosuđu i započela novo poglavlje otvaranjem  Centra za mindfulness LAR u Rijeci”, otkrila nam je naša sugovornica.


Foto: Marko Gracin


Prednosti MBSR tečaja


Prema različitim znanstvenim istraživanjima, mindfulness praksa (najčešće upravo u formatu MBSR programa smanjenja stresa)  ima brojne prednosti na polaznike.


Od poboljšanja kvalitete spavanja i komunikacije, do poboljšavanja sposobnosti za koncentraciju, pamćenje i učenje te usporavanje starenja mozga, MBSR program pomaže kod jačanja sposobnosti samoregulacije emotivnih stanja i kod pretjeranog razmišljanja i kontinuirane zabrinutosti.


MBSR se sa Sveučilišta u Massachusettsu počeo rapidno širiti na druga sveučilišta i u zdravstvene ustanove diljem SAD-a, a broj znanstvenih istraživanja krenuo je eksponencijalno rasti. Klinika za smanjenje stresa je 2000. godine prerasla u danas svjetski poznati Centar za mindfulness u medicini, zdravstvu i društvu pri Sveučilištu u Massachusettsu, istraživačko središte za mindfulness programe i trening središte za edukaciju voditelja MBSR tečaja i drugih mindfulness programa koji su kasnije razvijani.


Mindfulness u Rijeci


Potaknuta upravo vlastitim iskustvima i željom da mindfulness približi svojim sugrađanima, naša je sugovornica započela svoju priču i osnovala LAR Mindfulness Centar u Rijeci. Smješten u Tizianovoj 10, prostor prožima opuštena atmosfera gdje prevladavaju nježne boje, minimalističko uređenje i prekrasne zelene biljke koje kao da nam poručuju: “Stani. Udahni. Izdahni. Proživi trenutak.”


Foto: Marko Gracin


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom LAR Mindfulness.