Priština

Lav i medvjedi iz kosovskog utočišta izašli na igru na zimskom snijegu

Portal Novi list

Foto Valdrin Xemaj/Reuters

Foto Valdrin Xemaj/Reuters

Lav, nazvan Gjon, spašen je prošle godine iz lokalnog restorana gdje je držan da bi zabavljao mušterije

Radnici utočišta za medvjede u Prištini marljivo brinu o lavu koji se želi igrati u snijegu i medvjedima koji su uklonjeni iz svog prirodnog staništa dok su bili mladunci te također uživaju u snježnim uvjetima jer više ne spavaju zimski san.


Dok je prvi zimski snijeg pokrivao utočište za medvjede Priština u glavnom gradu Kosova, posjetitelji su uživali u prizoru igre lava prije nego što su se brzo sklonili u zatvorenom prostoru gdje je postavljena grijalica za zaštitu od temperatura koje su pale ispod nule.


“Znamo da ovo nije savršeno okruženje za preživljavanje lava, ali stvorili smo mu lijepo mjesto za zimu. Instalirali smo grijač koji mu puno pomaže jer velike mačke trebaju mnogo više temperature”, rekla je Reutersu Albana Hoti, voditeljica odjela za životinje i objekte uprave u utočištu.Lav, nazvan Gjon, spašen je prošle godine iz lokalnog restorana gdje je držan da bi zabavljao mušterije. Očekuje se da će biti prevezen u Južnu Afriku nakon što se prevladaju pravne prepreke.


Utočištem, domom za 20 smeđih medvjeda, upravlja Four Paws International, neprofitna organizacija posvećena dobrobiti životinja. Medvjedi imaju sličnu priču kao i Gjon, jer spašeni su iz lokalnih restorana u kojima su bili zatvoreni nakon što su uhvaćeni u lokalnim šumama.


Hoti je rekla da četiri ili pet medvjeda “ne idu u potpuni zimski san jer nikada nisu iskusili život u divljini. Sve što mogu učiniti, jest malo hibernirati i onda opet izaći”.


Napomenula je da 16 drugih medvjeda u uotočištu ipak idu u puni zimski san.