"Život design"

Kultni riječki Kvarner ima divno novo ruho: Morali smo zaviriti i porazgovarati s dizajnerom Zoranom Badurinom te vlasnikom Tomislavom

Sanda Milinković

Kvarner/Una Kukić

Kvarner/Una Kukić

Kafić u Ciottinoj već je desetljećima omiljeno okupljalište svih generacija.Rijeka je prepuna divnih kafića u kojima mnogi guštaju u onoj prvoj jutarnjoj kavi prije posla ili faksa, ali i u onoj popodnevnoj kada se od napornog dana opuštamo s dragim nam ljudima.


Jedan od kultnih kafića svakako je Caffe bar „Kvarner“ od milja zvan “Kvarnerić” u Ciottinoj ulici koji je, kako nam kaže vlasnik Tomislav Milat, na tom mjestu od četrdesetih godina prošlog stoljeća.


I ovaj je kafić poput svih ostalih bio zatvoren dok su na snazi bile mjere zaštite zbog pandemije koronavirusa, ali nedavno je ponovno otvorio svoja vrata.
A otvorio ih je u velikom stilu – s potpuno novim dizajnom interijera.


„Bilo je vrijeme da se osvježi prostor i privuku nove generacije“, kaže nam Milat dok uživamo gledajući nove detalje. Milat nije imao posebnih želja o uređenju ovog neodoljivog prostora pa kaže da je upravo iz tog razloga pozvao dobro „uštimanu“ i kreativnu ekipu.


Za novi je dizajn zaslužna ekipa “Život Designa“  na čelu s dobro poznatim licem u Rijeci, Zoranom Badurinom. Osim kao frontmana benda „Jonathan“, Badurinu mnogi znaju i po njegovom kreativnom timu koji iza sebe ima niz lokala čije su interijere pretvorili u prave oaze.


„Točno su pogodili ono što sam htio i sve su odradili jako profesionalno iako nisam precizno niti odredio koji stil želim“, priznaje nam Milat.


U projektu dizajniranja „Kvarnera“ prvenstveno su se angažirali članovi “Život” tima – Anna Novak i Robert Šuša te uz njih i Badurina.


Iza ove ekipe stoji već nekoliko lokala koje su potpuno transformirali pa nas je zanimalo otkuda stiže toliko različitih ideja za na kraju, tako osobne dizajne svakog prostora.


„Osim što osmišljavamo interijere ujedno ih i sami realiziramo po sistemu ‘ključ u ruke’. Drvo nam je osnovni materijal, recimo prva ljubav i polazišna točka, pa zbog te ljubavi imamo i svoju radionicu sa svim strojevima potrebnim za obradu drva i drvenih materijala.


“Duša je najbitniji dio interijera”


Kroz godine smo počeli koristiti sve raznovrsnije materijale, od metala i keramike preko dekorativnih betona do stakla, tkanina itd., bez ikakvog ograničavanja jer nam to pruža najveću slobodu u izražaju. Za ono što još ne znamo ili ne stignemo izraditi, imamo svoje prijatelje kooperante s kojima surađujemo već dugi niz godina.


Što se samih dizajna tiče, dosta prostora ostavljamo spontanosti. Svaki prostor ima neku svoju priču koja tek mora biti ispričana i treba mu to dopustiti na način da ga se ne pokušava na silu ugurati u neke trendove ili koncepte. Trudimo se to poštivati, pogotovo jer smo najviše usmjereni na ugostiteljstvo gdje je ‘duša’ najbitniji dio interijera.


Inspiraciju crpimo odsvuda – iz samog prostora, iz materijala, iz tradicionalne obrade i modernih arhitektonskih trendova, ali uglavnom iz svoje okoline. Rijeka je jako inspirativan grad“, kaže nam Badurina.


Kvarner/Foto: Una Kukić

Kvarner/Foto: Una Kukić


– Vidjeli smo da ste pri dizajniranju interijera obiteljskog restorana Mornar koristili rustikalni stil prepun obiteljskih detalja, a i vaš klub “Život” ima određenu notu retro-dnevnih boravaka osamdesetih. U kojem je stilu uređen “Kvarner”?


„’Mornar’ i ‘Život’ su definitivno nastali spontano i gledajući unazad su pogođeni jer iz oba ‘duša’ pršti na sve strane. Recimo da su oni više primjer guštanja u pričanju neke priče, a manje gađanja nekog stila i klasičnog dizajniranja.


Kod Kvarnera je ipak to bilo malo više osmišljeno i rađeno s namjerom. Inspiracija nam je bila predivna zgrada u kojoj se lokal nalazi i jako nas veseli što se trenutno radi fasada.


Ujedno nas je vuklo i postojeće uređenje, pogotovo oble drvene volte pa smo te neke elemente i ostavili. A splet svega toga nas je vukao recimo, na Art Deco koji je i bio aktualan u vrijeme nastajanja tog objekta tako da se sve lijepo poklopilo.


Uvijek si ostavimo i malo prostora da se osjeti i neki naš potpis, odnosno ne držimo se striktno jednog stila od početka do kraja“, objašnjava nam Badurina.


Kvarner/Una Kukić

Kvarner/Una Kukić


U novouređenom „Kvarneru“ smo primijetili mnoštvo detalja koji mu daju opuštenu i udobnu notu pa nas je zanimalo koje bi detalje ovaj dizajner izdvojio kao najupečatljivije.


„Opuštenost i udobnost su definitivno jako bitni elementi u ugostiteljstvu, tako da kada gost uđe u prostor – zaboravi na ostatak svijeta. Teško je istaknuti koji detalji najviše odišu time, to je više nit poveznica svih elemenata i neka emocija koja nas vodi dok radimo“, kaže nam dizajner, a mi sve nešto razmišljamo bi li prije izdvojile udobne stolice u različitim nijansama ili neodoljive posudice s cvijećem koje nose dašak romantike i proljeća za svaki stol. Ili možda krasne crne viseće lusteri. Ili preslatke police.


Kvarner/Una Kukić

Kvarner/Una Kukić


U svakom slučaju, za oko nam je zapeo zid koji se tamno plavom bojom izdvajao od ostalih i tako prostoriji dao dodatnu dozu elegancije. Upitale smo Badurinu je li možda plava boja ove godine hit u dizajnu interijera na što nam je odgovorio s tajnovitim „možda“ te dodao: „Ne znamo. Ali nama se svidjela dok smo osmišljavali.“


Kada razgovarate s kreativcem na toliko različitih razina, ne možete odoljeti pa ne završiti razgovor s pitanjem o tome što bi, na bilo kojem kraju svijeta, dizajnirao i kako?


„Baš bi bilo zanimljivo dizajnirati interijer koji nema nikakvu funkciju i namjenu niti rokove izrade, nego bi služio čisto kao platno za oslikavanje. Vjerujem da bi ispalo dosta ludo“, zaključuje Badurina, a mi vas ostavljamo da uživate u fotkama novog interijera i naravno – kavi.


Kvarner/Una Kukić

Kvarner/Una Kukić (Život Design)


 


Kvarner/Una Kukić

Kvarner/Una Kukić