Prijedlog za čitanje

Predlažemo fascinantan psihološki horor zapakiran u naizgled veliku ljubavnu priču

S.M.

Foto: Znanje

Foto: Znanje

Knjiga istražuje psihološku dinamiku odnosa između nadarene tinejdžerice i njezina magnetičnog ali manipulativnog profesoraStigao je fascinantan debitantski roman Vanessa moja crna na kojem je američka autorica Kate Elizabeth Russell radila punih 18 godina.


Istražujući psihološku dinamiku odnosa između nadarene tinejdžerice i njezina magnetičnog ali manipulativnog profesora, ova fascinantna knjiga blistava je najava izvrsne nove spisateljice.


Naizmjence opisujući Vanessinu prošlost i sadašnjost, Vanessa moja crna suočava sjećanje i traumu s euforičnim uzbuđenjem jedne tinejdžerice dok otkriva moć koju njezino vlastito tijelo posjeduje.
Dubok tekst koji je nemoguće ispustiti iz ruku, majstorski je portret problematičnog odrastanja i njegovih posljedica koje otvaraju važna pitanja nasilja: pristanka, sudjelovanja i žrtve.


Vanessa moja crna jedinstvena je po tome što je istovremeno individualna i univerzalna – priča o mladoj ženi koja vjeruje da proživljava veliku ljubavnu priču, a zapravo je u psihološkom hororcu.


U vrhunskom prijevodu Maje Klarić i izdanju nakladničke kuće Znanje, knjiga će krajem tjedna biti dostupna svim bolje opremljenim knjižarama i na webshopu znanje.hr po cijeni od 129 kn.


psiholoski_horor


Radnja knjige


Godina je 2000. Bistra i ambiciozna petnaestogodišnjakinja, Vanessa Wye, jedva čeka odrasti. Zapliće se u aferu s Jacobom Straneom, privlačnim i prepredenim 42-godišnjim profesorom engleskoga.


2017. godine, dok raste val optužbi protiv moćnih muškaraca, jedan obračun dolazi na naplatu. Strane je optužen za seksualno zlostavljanje, a bivša učenica koja ga je optužila javlja se i Vanessi. Od tog trenutka ona proživljava pravi košmar i suočava se s nemogućim izborom: šutjeti i dalje gajiti uvjerenje da je kao tinejdžerica dobrovoljno ušla u tu vezu ili redefinirati sebe i događaje iz vlastite prošlosti. 


Ali kako da odbaci svoju prvu ljubav, muškarca koji ju je iz temelja promijenio i koji je i dalje neumoljivo prisutan u njezinu životu? Je li moguće da je muškarac kojeg je Vanessa voljela kao tinejdžerica – i koji se kleo da obožava samo nju – zapravo okrutno čudovište?