Bananama je teško odoljeti

Evo što se događa kada svaki dan jedete bananu

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Brojni su razlozi zbog kojih toliko volimo bananeKada je u pitanju popularnost među voćem, banane definitivno zauzimaju visoko mjesto. Banane vole skoro svi, mladi i stariji, pa čak i kućni ljubimci. Uz to banane možemo jesti tijekom cijele godine, a izvrstan su sastojak i za brojne slastice. 


No, jeste li se ikad zapitali zbog čega zapravo toliko volimo banane. Naravno, banane imaju fantastičan okus, no ovo voće na brojne načine pozitivno djeluje na naš organizam. 


Banane podižu raspoloženje. Naime, one sadržavaju protein tryptophan koji se u našem tijelu pretvara u serotonin, a on utječe na bolje raspoloženje. 
Banane pozitivno djeluju na probavu. Ovo voće potiče rad našeg probavnog sustava. Uz to pozitivno djeluju na bolove u trbuhu. 


Banane djeluju i na razinu šećera u krvi, imamo više energije te se osjećamo bolje. Zbog toga su veoma popularne kao međuobrok, a nezaobilazna su namirnica koja se nosi u prirodu.


Banane su odlične za zdravlje kose i noktiju. Banane sadrže vitamin B6 koji igra važnu ulogu za rast i jačinu vlasi i noktiju. 


Banane pozitivno djeluju na našu koncentraciju zbog udjela kalija u svom sastavu. Stoga su banane odličan saveznik prilikom učenja ili na poslu.