Lijepa manikura

Evo na što sve trebate pripaziti prilikom tretiranja zanoktica

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Tri su koraka za njegovane zanoktice.Lijepa i uredna manikura ne podrazumijeva samo oblik noktiju i boju laka. Kako biste postigli zdrav i njegovan izgled, trebate znati tretirati i kožicu oko nokta, odnosno zanoktice. 


Kožica oko noktiju tu je s razlogom. Ona štiti nokat od raznih bakterija, a kod pogrešnog tretiranja može dovesti do infekcija i raznih upalnih procesa. Ispravna i redovita njega je stoga bitna kako bi manikura izgledala lijepo i zdravo. Tri su vodeća koraka za tretiranje zanoktica. 


Nježno i oprezno povucite kožicu s noktiju


Prvi korak je odstranjivanje, odnosno povlačenje kože s površine nokta. Kako biste to postigli, isprva je bitno omekšati kožu. To ćete postići tako da nokte uronite u toplu kupku ispunjenu nježnom sapunicom.
Ruke dobro posušite i nakon toga uz pomoć spravice za povlačenje nježno povucite kožicu u obliku polumjeseca do samog korijena nokta. Pri tome nemojte jako stiskati nego to činite nježno i ne na silu. Ako ne koristite metalnu spravicu za povlačenje kožice, možete koristiti i drvene štapiće. 


Odrežite suhe zanoktice


Često se dogodi da ostane “viška” kožice. Nju nipošto nemojte čupati nego je nježno odrežite malim škaricama za manikuru. Također nemojte odstraniti previše kože jer ona u tom slučaju raste brže i jače. 


Njega kožice


Za kraj je važno njegovati kožu oko noktiju. Ako patite od suhe kože, izvrsno će poslužiti posebna ulje za tretiranje zanoktica. Uvijek možete koristiti i kremu za ruke, a poseban sloj nanesite oko nokta.