Nazdravite s kolačem

Espresso Martini brownies, savršena kombinacija kofeina i slatkoće

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Popularno piće dobilo je novu dimenziju

Espresso Martini je već duže vrijeme jedno od najtrendi pića u koktel barovima. Možemo to itekako razumjeti jer je to piće fino slatko, kremasto i pravi je stimulans.


Budući da dan ne biste trebali započeti koktelom, donosimo ideju za super sočne Espresso Martini brownies kolače.


Slatka poslastica djeluje sa ili bez alkohola i ne sumnjamo da će se ponovno pronaći na stolu u jesenske dane.



Sastojci:


Za biskvit:


  • 200 g maslaca
  • 200 g kakaa za pečenje
  • 200 g šećera
  • 300 g brašna
  • 4 jaja
  • 150 g nasjeckane crne čokolade
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • 1 espresso (cca. 45 ml)
  • Kahlúa liker od kave po želji
  • prstohvat soli
  • Za glazuru od kave:
  • 300 g šećera u prahu
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 1 espresso (cca. 45 ml)
  • 1 tabla tamne čokolade

Za kremu (po želji):


  • 1 pakiranje crème fraîche
  • Malo ekstrakta vanilije


Priprema:


Započnite s topljenjem maslaca. Zatim u posudi za miješanje dobro izmiješajte otopljeni maslac s kakaom, šećerom, brašnom, jajima, nasjeckanom čokoladom, ekstraktom vanilije i espressom. Po želji, ovdje možete dodati čašicu Kahlúe. Ne zaboravite prstohvat soli!


Zatim sve stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pecite u pećnici na 175 stupnjeva oko 25-30 minuta. Za pripremu kreme istucite crème fraîche zajedno s malo ekstrakta vanilije dok ne postane pjenasta. Zatim spremite na hladno mjesto. Za glazuru od kave prvo otopite čokoladu i maslac pa dobro pomiješajte sa šećerom u prahu i espressom.


Kada izvadite kolač iz pećnice, bit će još dosta tekući. Stoga ga pažljivo prelijte glazurom od kave i zagladite. Zatim sve stavite u hladnjak ili na hladno mjesto dok se brownies i glazura potpuno ne ohlade i stvrdnu. Za posluživanje jednostavno narežite na komade i ukrasite šlagom i malo kakaa u prahu.