Bitna je komunikacija

Dvije riječi koje u krevetu ne biste smjeli reći svom partneru

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Kako unijeti promjene u spavaćoj sobi bez svađa?Komunikacija u ljubavnoj vezi je od krucijalne važnosti, a to se podjednako odnosi i na temu seksa. Potrebno je pričati i u krevetu. No, prema stručnjacima postoje pojedine riječi koje ne bismo smjeli izgovarati u spavaćoj sobi. 


Nije jednostavno pričati o potrebama i granicama. Lako je reći da je potrebno komunicirati, no često pogrešan izbor riječi zna napraviti više štete nego koristi. To se pogotovo odnosi na problema u krevetu. Posebno smo osjetljivi kada je seksualnost i seks u pitanju. Stoga je uvijek dobro poslušati savjet eksperta. 


Dr. Rosara Torrisi s Long Island Institute of Sexy Therapy objasnila je da pojedine riječi imaju negativan efekt, dok druge potiču otvorenu komunikaciju. 
Pogrešne su riječi poput “nikad” i “uvijek”. Primjer za to su rečenice poput:  “Ja uvijek iniciram seks” ili “Ti nikad…”. Dr. Torrisi ističe kako su to takozvane “barijerne” riječi, odnosno one sprječavaju i narušavaju otvorenu komunikaciju. Također ističe da one ne reflektiraju realnost jer u većini slučajeva nije istina da pojedini partneri nešto rade uvijek ili nikad. 


U većini slučajeva te riječi izgovaramo jer želimo partnera potaknuti na promjene, no činimo posve suprotno. One djeluju optužujući te osobe najčešće zauzimaju obrambeni stav koji koči otvorenu komunikaciju te na koncu promjenu.


Najčešće ove riječi vode ka svađama. Dr. Torrisi savjetuje da pokušamo dotične riječi zamijeniti s “možda”. Ova riječ otvara nova vrata te ne djeluje optužujući.