Sjajna koža

Donosimo savjete dermatologa za ljetni skin care. Moramo li naglasiti da je SPF na prvom mjestu?

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Dobra rutina važi tijekom cijele godine, ali kožu ipak treba zaštiti tijekom vrućih sunčanih dana“Ako ljeti ne nosite zimski kaput, zašto bi takvo što radili svojoj koži?”, pita dermatolog i jedan od direktora kliničkih istraživanja na čikaškom Institutu za kozmetičke operacije i dermatologiju, Omer Ibrahim. 


To je osnovno pravilo kojeg se pridržavamo za pravilan ljetni skin care jer našoj je koži potrebna njega u nešto blažem obliku od one zimske. Zato biramo lakše proizvode zbog kojih koža diše, pogotovo kada su u pitanju teški čistači koje sada mijenjamo za one pjenaste.


Krenimo od početka uz nekoliko koraka na kojima će vam vaša koža biti zahvalna. Uostalom, tko ne želi čistu kožu s prirodnim sjajem?


Pravilan ljetni skin care


Prvi korak: SPF
Čini se kao da mnogi jednostavno ne shvaćaju važnost nanošenja krema sa zaštitnim faktorom. Iako vitamin D godi našem organizmu to ne znači da se moramo “pržiti” pod Suncem kada je ono najjače.


Postizanje preplanulog tena moguće je i uz zaštitu na sigurniji način zbog kojeg nećete imati opekline, bore, mrlje i još gore, razviti ozbiljne bolesti.


Dok vi tamnite i hvatate boju, vaša koža pokušava stvoriti što više melanina koji ju potamnjuje u samoobrani. Dakle, vaša koža zapravo pokušava blokirati prodiranje štetnih UV zraka u nju, a vi joj ne pomažete. Pomoći ćete joj nanošenjem zaštitnog faktora i to ne samo kada je “sunčano” i ne samo “kada ste na plaži”. Dijelove tijela koji su izloženi trebalo bi štiti uvijek, a s obzirom na to da je ovdje tema lice, onda ćemo reći da je nanošenje SPF krema svakodnevna potreba.


U pravilnoj njezi kože, SPF se nanosi kao završni korak u rutini i potrebno ga je reaplicirati svakih nekoliko sati. Nemojte štedjeti!


Drugi korak: Laganiji čistači


Zamijenite teške čistače onima lakšeg sastava. Ibrahim kaže da ljetne vrućine i vlaga u zraku znače da teške čistače poput uljnog, možete zamijeniti nježnijom verzijom, poput onih pjenastih.


Treći korak: Kombinacija hidratante kreme i SPF-a


Dobar način za smanjenje koraka i ne pretjerivanje s proizvodima je prebacivanje na kombinaciju hidratantne kreme koja u sebi ima zaštitni faktor tijekom ljetnih mjeseci. “Lakša hidratantna krema s faktorom 30 i više može biti dovoljna za većinu ljudi”, kaže Ibrahim te napominje da ju je, baš poput kreme za sunčanje, važno obilno nanositi i reaplicirati svakih nekoliko sati.


Gušće kreme mogu dovesti do začepljenih pora, upala i akni, pogotovo ako je vaša koža sklona aknama te masna pa zato kombinacija moisturizera i SPF-a može pomoći da lice bude čisto.


ljetni_skin_care

Foto: iStock


Četvrti korak: Nemojte izbaciti hidratantnu kremu


To što vam se lice znoji od vrućine ne znači da ga tako hidratizirate. “Unatoč vrućinama i vlažnosti, trebali bi nastaviti s hidratacijom kože. Čak i kada vam se čini da je koža masnija, nakon čišćenja trebali bi staviti hidratantnu kremu”, kaže Nava Greenfield, dermatologica i medicinska direktorica u njujorškoj Schweiger Dermatology.


Peti korak: Upoznajte Vitamin C


“Vitamin C je odličan tijekom čitave godine, ali važniji je tijekom ljeta”, kaže Ibrahim. Vitamin C sprječava hiperpigmentaciju i može pomoći s proizvodnjom kolagena. Nanesite ga kao korak u njezi kože nakon čišćenja lica i prije nanošenja hidratantne kreme (moisturizera).


Šesti korak: Ne zaboravite na eksfolijaciju (piling)


Dermatolozi često upozoravaju da eksfolijacija nije korak kojeg treba raditi vrlo često. Ljeti, kada je koža znojnija i masnija, korak je koji ne bi trebali propustiti. To ne znači da svakodnevno trebate stavljati sve svoje omiljene kiseline s aktivnim sastojcima već postepeno povećavati količinu dana u kojima radite eksfolijaciju, piše Allure.


Foto: iStock