Enogastrokutak

Donosimo 3 zdrava recepta u kojima glavnu riječ vodi povrće

Danijela Bauk

Foto: iStock

Foto: iStock

Jedimo - zeleno!

ZELENI MINESTRONE


Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 minuta pripreme, 45 minuta kuhanja


Sastojci za 4 porcije:


  • 4 žlice sitne tjestenine za juhu
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 400 g špinata
  • 250 g skuhanog ili konzerviranog graška
  • 2 krumpira
  • 1 vezica peršina
  • 1 kapula
  • sol, papar
  •  po želji 1 dl likera od mente ili svježa nasjeckana menta

Priprema: špinat očistiti, pažljivo oprati pod mlazom vode, ocijediti na krpi i sitno nasjeckati. Krumpir oguliti, oprati i narezati na kockice, a luk narezati.


Na vatru staviti posudu s povrtnim temeljcem, dodati pripremljeno povrće i kuhati na umjerenoj vatri 15 minuta. U blenderu izmiksati grašak s malo vode ili povrtnog temeljca te dobivenu kremu dodati povrću. Po želji dodati liker od mente i kuhati na umjerenoj vatri još 10 minuta.


Tjesteninu dodati ovisno o vremenu potrebnom za kuhanje, promješati i nastaviti kuhati. Peršin oprati, osušiti i nasjeckati te posipati na serviranom minestroneu.



FUSILI S BROKULOM


Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 minuta pripreme, 25 minuta kuhanja


Sastojci za 4 porcije:


  • 320 g tjestenine (fusili)
  • 350 g brokule
  • 1 češanj češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • po želji 1 ljuta papričica

Priprema: pažljivo oprati brokulu i odvojiti cvjetove od stabljika. Stabiljke narezati i kuhati u dosta slane vode. Tako skuhane stabiljke pasirati u blenderu dok ne dobijete glatku i homogenu kremu. Po potrebi dodati malo vode od kuhanja. U međuvremnu staviti kuhati tjesteninu.


U tavi na malo maslinova ulja popržiti nasjeckani češnjak i ljutu papričicu te dodati cvjetove brokule, pirjati nekoliko minuta. Tjesteninu kuhati minutu, dvije manje nego što je naznačeno na pakiranju, ocijeđenu dodati u tavu, zajedno s kremom od brokule i cvjetovima, po potrebi dodati malo vode od kuhanja i sve dobro povezati.



PITA OD BLITVE I FETA SIRA


Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 minuta pripreme, 20 minuta pečenja


Sastojci za 4 porcije:


  • 1 pakiranje lisnatog tijesta
  • 500 g blitve
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 8 žlica maslaca
  • 1 jaje
  • 200 g feta sira
  • 2 žlice sjeckanog kopra

Priprema: blitvu oprati i odrezati tvrđe dijelove. Kratko je blanširati u vrućoj vodi, tek da lagano povene. Ocijediti i nasjeckati na sitno. Tijesto razvaljati da bude nešto veće od veličine kalupa.


U posudi pomiješati nasjeckanu blitvu, feta sir, jaje i kopar pa smjesu rasporediti po tijestu. Peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok tijesto ne dobije boju.