Izvrstan za djecu

Domaći umak od jabuka: Lagan i zdrav desert

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Dobar izbor je i za uživanje nakon obilnije večere



Jesen je najbolje godišnje doba za uživanje u velikom izboru voća i povrća. Osobito jabukama koje su karakteristične za ovo razdoblje, iako ih se na policama supermarketa i tržnica voća i povrća nalazi tijekom cijele godine.


Bezbroj je recepata u kojima su jabuke glavni protagonist, a mi vam donosimo jedan koji je ne samo dobar već iznad svega zdrav.


Domaći umak od jabuka




Recept temeljen na kuhanim jabukama, izvrstan za djecu i one svih uzrasta, ali i za uživanje nakon večere kao ukusan (i vrlo lagan) desert.


Za pripremu ekvivalenta 3 zdjelice umaka od jabuka trebat će vam:


  • 8 slatkih jabuka
  • 1 šalica soka od jabuke ili jabukovače
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice soka od limuna

Priprema: Jabuke ogulite i narežite na kockice pa ih zajedno sa sokom skuhajte u loncu srednje veličine. Polako pustite da zavrije i dalje kuhajte na laganoj vatri i poklopljeno oko 20 do 30 minuta uz povremeno miješanje.


Kad omekšaju dodajte šećer i limunov sok te ugasite vatru. Pustite da se ohladi nekoliko minuta i upotrijebite blender za miješanje smjese dok ne dobijete pire glatke i homogene konzistencije.


Umak od jabuka poslužite još vruć ili na sobnoj temperaturi namirišući ga prstohvatom mljevenog cimeta i ukrasivši svaku zdjelicu štapićima cimeta.