Nekoliko strategija

Zaboravite na hrpe rublja i nered. Djecu možemo naučiti na minimalizam

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Doniranje stvari koje vam više ne trebaju, postaje čin velikodušnosti

Teško je biti minimalist kada imate malu djecu jer im je potrebno mnogo stvari. Oni izrastaju iz gotovo svakog komada odjeće koji posjeduju svake sezone, potrebno ih je stalno zabavljati, a postoji toliko slatkih, poučnih i korisnih stvari koje možemo kupiti za mališane.


Prije nego što to shvatimo, utapamo se u stvarima – igračke, obuća i odjeća ispunjavaju domove. Na kraju imamo organizacijsku moru, neprestano rješavajući hrpe rublja, neuredne spavaće sobe i pretrpane dnevne sobe. To se često pretvori u frustracije i vikanje, podmićivanje i suze. Jutra provedemo mahnito tražeći izgubljene stvari, a vikendom čistimo, sortiramo i održavamo svoje stvari, spremni dočekati novi tjedan kaosa.


Puno se može naučiti iz grešaka.


Evo nekoliko strategija koje će pomoći da vašoj djeci usadite minimalistički način razmišljanja:


Model minimalizma


Ne možemo očekivati da će naša djeca imati zdrav odnos prema materijalnim stvarima ako to ne modeliramo jasno. Važno je kroz svoj primjer pokazati odnos prema stvarima.


Ne kupujte stvari koje vam ne trebaju. Ne kupujte više dupliciranih artikala (koliko vam bijelih košulja treba?). Ne kupujte stvari jednostavno zato što su na sniženju, ne idite u kupovinu radi zabave.


Modelirajte načelo jedan za jednom, zamjenjujući stvari kako se troše, a ne skupljajući sve više i više stvari. Radite jedan po jedan projekt umjesto da imate sobu punu nasumičnih potrepština. Slijedite plan obroka umjesto da imate hladnjak i smočnicu punu pokvarenih sastojaka. Izgradite capsule ormar od klasičnih komada koji se miješaju i slažu, umjesto da imate ormar pun odjeće koju rijetko nosite, piše Living with margins. Vaša će djeca slijediti vaš primjer, a da ih ne morate ništa učiti. Sve će shvatiti iz primjera.


Pronađite “ljepljivi jezik”


Jezik je moćno oruđe. Sjećamo se džinglova, poslovica i stihova. Ove male izreke ostaju nam u sjećanju i imaju moć oblikovati naše ponašanje. Korištenje ‘ljepljivog jezika’ i podučavanje djece principima koje treba slijediti može trajati cijeli život.


Postoji mnogo klasičnih izreka. Posudite ih izjava poznatih, uspješnih ljudi i narodnih mudrosti. Ipak, najbolje ljepljive izjave za vašu obitelj su one koje vi i vaša djeca smislite sami.


Budite velikodušni


Jedan od najboljih načina da svoju djecu naučite minimalizmu je osvijestiti ih o onima koji imaju manje sreće od vaše obitelji i pronaći načine da budu velikodušni. Pronalaženje dobrog doma za stvari koje vam više ne trebaju mijenja kontekst vaše djece.


Doniranje stvari koje vam više ne trebaju, postaje čin velikodušnosti. Pronađite dostojan uzrok ili potrebitu obitelj koja će se moći poslužiti stvarima koje vam više ne trebaju. Uključite svoju djecu u proces donošenja odluka i davanja. Djeca mogu biti nevjerojatno velikodušna ako im se ukaže prilika.


Učite ih vrijednostima


Nema boljeg učitelja od boli uzrokovane žaljenjem i posljedicama loših odluka. Tako je teško ne spasiti našu djecu od boli zbog grešaka koje čine! Lako možemo nadomjestiti izgubljene cipele, pronaći izgubljene knjige u knjižnici i pospremiti neuredne sobe, ali ako nastavimo štititi svoju djecu od posljedica njihovih postupaka, ona nikada neće naučiti.


Prioritet su nematerijalne stvari


Najveća radost minimalizma je imati prostora u životu za najvažnije stvari. Vaša djeca znaju što vam je najvažnije. Oni znaju je li posao važniji od obitelji. Oni znaju je li vaš brak važniji od vaših hobija. Oni znaju je li održavanje vašeg doma važnije od vremena s njima. Mnoge od ovih odluka nisu jasno da ili ne; to su napetosti kojima se treba nježno upravljati u različitim godišnjim dobima. Dajte svojoj djeci uvid u vaš proces donošenja odluka i budite spremni ispričati se ako ne možete ispuniti svoja obećanja. Iskrenost ide dugim putem u izgradnji zdravih odnosa.