Treba li im poslužiti samo ono što vole?

Djeca su izbirljiva kad je hrana u pitanju. Donosimo savjete uz koje će pojesti sve s tanjura

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Djeca koja su ograničena na samo nekoliko namirnica riskiraju da ne dobiju odgovarajuću količinu i raznolike hranjive sastojke koji su potrebni za njihov rast i razvoj.Iako možda mislite da ste sami u borbi u tome da vaše dijete isproba novu hranu, mnogi roditelji imaju isti problem. Zapravo, studije su pokazale da čak 50 % roditelja smatra svoju djecu predškolske dobi izbirljivima kada je u pitanju hrana – pogotovo zdrava.


Suočavanje s djecom koja su izbirljiva pri jelu može biti frustrirajuće, pogotovo kada niste sigurni u učinkovite i sigurne načine kako proširiti djetetove sklonosti prema hrani.


Osim toga, djeca koja su ograničena na samo nekoliko namirnica riskiraju da ne dobiju odgovarajuću količinu i raznolike hranjive sastojke koji su potrebni za njihov rast i razvoj.
Dobra vijest je da postoji mnogo načina utemeljenih na dokazima da nagovorite svoje dijete da proba, prihvati, pa čak i uživa u novoj hrani, piše Healthline.


Počnite s malim zalogajima


Normalno je da roditelji žele svoju djecu hraniti obilnim porcijama kako bi osigurali da dobiju potrebne kalorije.Međutim, kada isprobavate novu hranu, možda je bolje odlučiti se na manje porcije.


Posluživanje velikih obroka može uzrokovati da odbiju hranu jednostavno zato što su porcije prevelike. Kada isprobavate novu hranu, započnite s malom količinom i predstavite je prije ostalih omiljenih namirnica.


Na primjer, pospite nekoliko zrna graška u tanjur koje će dijete probati prije svoje omiljene večere. Ako im uspije s manjim dijelom, polako povećavajte količinu nove hrane tijekom sljedećih obroka dok se ne postigne normalna veličina porcije.


Nagradite svoje dijete na pravi način


Roditelji često potiču djecu da probaju novu hranu obećavajući kasnije nagradu za desert ili poslastice. Međutim, ovo možda nije najbolji način za povećanje prihvaćanja hrane.


Korištenje nezdrave hrane poput sladoleda, čipsa ili soka kao nagrade može dovesti do toga da djeca unose prekomjernu količinu kalorija i jedu kad nisu nužno gladna. Stručnjaci sugeriraju da je najbolje koristiti neprehrambene nagrade za poticanje prihvaćanja hrane.


Jednostavno korištenje verbalne pohvale kako biste djeci dali do znanja da ste ponosni na njih jedna je od metoda. Naljepnice, olovke, dodatno vrijeme za igranje ili omogućavanje djetetu da odabere omiljenu igru ​​koju će igrati nakon večere primjeri su nagrada koje nisu povezane s hranom i koje možete koristiti za promicanje prihvaćanja hrane.


Isključite netolerancije na hranu


Iako su djeca često izbirljiva, dobro je obratiti pažnju i na intoleranciju na hranu i alergije. Iako alergije imaju jasne simptome kao što su osip, svrbež i oticanje lica ili grla, netolerancije je teže prepoznati. Obratite pažnju na to što vaše dijete odbija jesti zapisujući to u dnevnik.


Ako vaše dijete ima tendenciju zazirati od hrane kao što su mliječni proizvodi ili hrane koja sadrži gluten, možda se javljaju neugodni simptomi povezani s intolerancijom na hranu.


Pitajte dijete postoji li hrana zbog koje se na bilo koji način osjeća mučno, naduto ili bolesno i shvatite njihov odgovor ozbiljno. Ako mislite da vaše dijete može imati alergiju na hranu ili netoleranciju, razgovarajte s djetetovim pedijatrom kako biste pronašli najbolji način postupanja.


Zapamtite da ste vi glavni


Djeca mogu biti vrlo uvjerljiva, zato je važno da roditelji zapamte da bi trebali imati kontrolu. Izbirljivi često traže određene obroke, čak i ako ostatak obitelji jede nešto drugo. Preporučuje se da roditelji nude isti obrok cijeloj obitelji i ne udovoljavaju izbirljivoj djeci praveći im drugo jelo.


Neka djeca sjede tijekom cijelog obroka i razgovaraju s njima o različitim okusima, teksturama i okusima na tanjuru. Posluživanje obroka koji sadrži i novu hranu i hranu u kojoj vaše dijete već uživa najbolji je način da promovirate prihvaćanje, a da u potpunosti ne uvažite njihove zahtjeve.


Uključite svoju djecu u planiranje obroka i kuhanje


Jedna od najvažnijih stvari koje možete raditi s djecom kako biste proširili njihov interes za hranom jest uključivanje u kuhanje, kupovinu i odabir obroka. Dovođenje djece u trgovinu i omogućavanje im da odaberu nekoliko zdravih predmeta koje bi željeli isprobati može učiniti vrijeme obroka zabavnim i uzbudljivim, a istovremeno im daje samopouzdanje.


Neka vam djeca pomažu u sastavljanju obroka i grickalica tako što će to uključiti i sigurne zadatke koji odgovaraju njihovoj dobi, poput pranja ili guljenja proizvoda ili slaganja hrane na tanjure.


Istraživanja pokazuju da djeca koja su uključena u pripremu obroka imaju veću vjerojatnost da jedu povrće i kalorije općenito od one koja to nisu. Osim toga, pomoći ćete im da razviju vještinu koju mogu koristiti do kraja života – pripremu zdravih obroka.


Imajte strpljenja sa svojim izbirljivim izjelicama


Djeca trebaju strpljenje u svim sferama života, posebno kada su u pitanju preferencije prema hrani. Roditelji bi se trebali utješiti znajući da većina djece koja se smatraju izbirljivim izjelicama preraste tu fazu u roku od nekoliko godina.


Studija na preko 4.000 djece otkrila je da je prevalencija izbirljivog prehranjevanja bila 27,6 % u dobi od 3 godine, ali samo 13,2 % u dobi od 6 godina. Istraživanja također sugeriraju da pritisak na vaše dijete da konzumira hranu može povećati izbirljivost i dovesti do toga da dijete jede manje.


Iako suočavanje s izbirljivim izjelicama može biti frustrirajuće, strpljenje je ključno kada pokušavate povećati unos kalorija i proširiti sklonosti prema hrani.


Učinite obroke zabavnima


Stvaranje zabavnog okruženja bez pritiska pri jelu obroka ključno je kad se radi s izbirljivom djecom. Ona mogu osjetiti kada postoji napetost u zraku, zbog čega se mogu isključiti i odbiti novu hranu.


Pustite djecu, posebno mlađu, da istražuju hranu dodirivanjem i kušanjem, a da ne budete frustrirani s njihovim postupcima. Djeci će trebati više vremena nego što očekujete da dovrše hranu ili kušaju novi sastojak, a podrška će im pomoći da se osjećaju ugodnije. Međutim, stručnjaci preporučuju da obroci ne traju duže od 30 minuta i da je u redu uklanjanje hrane nakon tog vremena.


Predstavljanje hrane na zabavan način još je jedna metoda kojom ćete dijete zainteresirati za jelo. Raspoređivanje obroka u oblike ili figure zasigurno će izmamiti osmijeh djetetu.


Uklonite smetnje tijekom obroka


Roditelji bi trebali stvoriti okruženje bez ometanja za svoju djecu tijekom obroka i međuobroka. Iako može biti primamljivo pustiti dijete da gleda televiziju ili igra neku igru ​​tijekom obroka, nije preporučljivo da se takve navike razvijaju.


Djecu uvijek posjednite za stol za ručavanje kad poslužujete obroke ili grickalice. To osigurava dosljednost i daje im do znanja da je ovo mjesto za jelo, a ne za igranje.


Kako biste osigurali da vaše dijete udobno sjedi, pobrinite se da je stol za blagovanje u razini želuca, ako je potrebno, koristite pomoćno sjedalo. Isključite televizor i odložite igračke, knjige i elektroniku kako bi se vaše dijete moglo usredotočiti na zadatak koji mu stoji na raspolaganju.