Malo drugačije

Dan je stvoren za lagane i mekane soufflé palačinke pa dijelimo recept

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Trik je u tehnici!

Nedavno su nam zapele za oko japanske soufflé palačinke – super pahuljaste, prozračne i mekane poput vate!


Osim što su veoma rahle i lagane, sudeći po listi sastojaka u velikoj su mjeri slične običnim palačinkama. Međutim, njihova tajna leži u jajima, odosno, soufflé tehnici, gdje se bjelanjci tuku do čvrstog snijega i nježno dodaju u ostatak tijesta.


Tučeni bjelanjci unose prozračnost u tijesto, što ga istovremeno i posvjetljuje, ali i daje im određen pahuljastu teksturu.


Možete ih jesti za doručak, kao međuobrok ili pak desert, a kako ih napraviti saznajte u nastavku!



Sastojci


  • 2 velika jaja
  • 30 mililitara mlijeka
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žličica limunove korice (po želji)
  • 30 grama višenamjenskog brašna
  • četvrtina žličice praška za pecivo
  • pola žličice bijelog octa (ili limunovog soka)
  • 25 grama granuliranog šećera
  • malo ulja (za kuhanje)

Priprema


Izrada smjese


Odvojite bjelanjke i žumanjke u zasebne posude i pritom pazite da ne razbijete žumanjak.


U žumanjke dodajte mlijeko, ekstrakt vanilije i koricu limuna i kratko miksajte dok se ne sjedini.


Zatim prosijte brašno i prašak za pecivo, te miksajte dok smjesa ne bude glatka te dobivenu smjesu ostavite sa strane.


U drugoj posudi izmiksajte snijeg od bjelanjaka u koji ćete dodati ocat ili limunov sok. Miksajte na srednjoj brzini dok se potpuno ne zapjene, a zatim postupno dodajte šećer.


Kad ste dodali sav šećer, malo povećajte brzinu i miksajte dok ne postane čvrst.


Dodajte trećinu snijega u smjesu od žumanjaka i koristeći gumenu lopaticu nježno umiješajte snijeg dok se ravnomjerno ne sjedini sa ostatkom smjese, odnosno dok više ne budu vidljive pruge.


Dodajte preostali snijeg u smjesu i nježno ga “preklapajte” dok se sve ne sjedini.


Izuzetno je bitno da ne miješate smjesu prebrzo ili previše jer že se snijeg “ispuhati”. Koristite metodu preklapanja, kao da lopaticom želite smjesu preklopiti jednu preko druge.


Kada je smjesa gotova, pripremite veliku žlicu ili ju pak premjestite u vrećicu za glazuru koja ima širok otvor.


Pečenje palačinki


Zagrijte neprijanjajuću tavu na laganoj vatri te ju namažite uljem (obavezno obrišite višak ulja!).


Žlicom ili kroz vrećicu stavite smjesu u tavu dovoljno da u tavu stanu dvije do tri palačinke, i pritom pokušajte smjesu staviti tako da ide u visinu.


Pokrijte tavu poklopcem i pustite da se palačinke peku oko sedam do osam minuta, dok donja strana ne porumeni. Oprezno okrenite palačinke i vratite poklopac. Pustite da se palačinke peku još pet do šest minuta dok ne porumene i budu pečene.


Palačinke odmah poslužite sa zaslađenim šlagom, voćem, šećerom u prahu i/ili čokoladom – uslast!