Korijen zdravlja

Čudotvorni đumbir: Za probavne smetnje, protiv bolova, pomaže u mršavljenju…

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

U crijevima uravnotežuje bakterijsku floru i pomaže u borbi protiv raznih infekcija.Đumbir je vrlo popularan začin u mnogim dijelovima svijeta, kao i kurkuma. Koristi se više od pet tisuća godina, a jedna je od glavnih biljaka indijske ajurvedske medicine. U biljnoj medicini đumbir se preporuča za širok raspon problema, od probavnih smetnji preko nedostatka energije i vitalnosti, do borbe protiv raznih infekcija.


Oduvijek smatrana biljkom s “čudotvornim” svojstvima, pomaže pri mršavljenju, ublažava simptome mučnine i povraćanja, a također pomaže protiv bolova i ima protuupalno djelovanje. Poznat je i kao “korijen zdravlja”, a njegov se ekstrakt smatra snažnijim lijekom protiv bolova od ibuprofena te se preporučuje u liječenju artritisa i reumatizma.


Potiče proizvodnju sline i žučnih sekreta, stoga štiti od želučanog čira, dok u crijevima uravnotežuje bakterijsku floru, također smanjuje kolesterol te je koristan za liječenje reume, artritisa, naprezanja i bolova u mišićima. Ništa manje važna nisu ni njegova afrodizijačka svojstva, poznata već među Arapima, a danas se koristi zbog utjecaja na plodnost i stimulativnog djelovanja, pojačanog u kombinaciji s ginsengom.
Sadrži nekoliko nutritivnih i aktivnih principa:


  • šećeri
  • mineralne soli: prije svega kalcij, fosfor, natrij, kalij, magnezij, željezo, mangan, cink, bakar, selen
  • vitamine: vrlo bogat vitaminima B (B1, B2, B3, B5, B6) i vitaminima C, E i J
  • aminokiseline

Đumbir se može konzumirati u bilo koje doba dana, jer ne izaziva pospanost. Međutim, trebate znati kako se ne preporučuje konzumacija prije operacije zbog antikoagulantnih svojstava. Nije izričito kontraindiciran za trudnice, ali se preporuča ne konzumirati ga predugo. U visokim dozama eterično ulje đumbira može izazvati iritaciju kože i alergije. Ako se proguta prekomjerna doza, može uzrokovati bolove u želucu.


Također, zatražite savjet od svog liječnika prije uzimanja drugih lijekova u isto vrijeme, osobito u slučajevima žučnih kamenaca, srčanih problema, dijabetesa ili bolesti povezanih s krvlju.


U hladnjaku ga držite na polici, a ne u ladici za povrće, koja je previše vlažna i može pogodovati razvoju plijesni. Može se sušiti u pećnici na niskoj temperaturi, s lagano otvorenim vratima, 10-12 sati, nakon što ste ga prokuhali desetak minuta kako ne bi niknuo tijekom sušenja.


Ako je oguljen i narezan, ne treba ga blanširati. Osušit će se za nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Može se čuvati i na suhom mjestu, poput luka i krumpira. U Aziji se, primjerice, čuva i u šećernom sirupu. Za tu namjenu prikladan je javorov sirup.


Budući da ima jak i ljut miris i okus, uglavnom se koristi za aromatiziranje slanih i slatkih jela, a kao začin je sastavni dio curryja. Također se koristi za izradu bezalkoholnih pića kao što je engleski Ginger Ale i kao aroma za slatkiše i kekse.