Rapsodija okusa

Čokoladna poslastica s lješnjacima koja će učiniti zimske dane posebnima

Dijana Ljubanović

FOTO/Unaplash

FOTO/Unaplash

Čokoladni zalogaji koji uljepšavaju svakodnevicu.



Možda je takva sezona, ali u posljednje vrijeme mnogi od nas romantiziraju svakodnevicu. I to je pravi način da zima prođe u što vedrijem tonu. Najmanje što možemo učiniti sebe i svoje bližnje su mali svakodnevni trenuci zbog kojih se osjećamo barem malo posebnijima?


Skuhajte si kavu po svom guštu, nanesite ruž na usne i prepustila se dobroj čokoladi koju uvijek vrijedi imati u zalihi.  Dok smo svi zauzeti i samo se pokušavamo probiti kroz popis obveza za taj dan, u redu je odvojiti vrijeme za sebe tu i tamo. Zato se nagradite ovim slasnim receptom, a osim u njegovoj slatkoći, uživajte i u pripremi.


Sastojci:


  • 2 šalice brašna
  • 1 šalica kakaa u prahu
  • 3/4 žličice soli
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 4 žlice maslaca (sobna temperatura)
  • 1 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 1/3 šalice bijelog šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • korica od 1/2 naranče
  • 3 jaja (sobna temperatura)
  • 1/3 šalice čipsa od čokolade
  • 1/3 šalice nasjeckanih lješnjaka


Za preljev:


  • otopljena čokolada
  • sjeckani lješnjaci
  • latice ruže

Upute:


Zagrijte pećnicu na 280 stupnjeva i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Staviti na stranu.


U posudu dodajte brašno, kakao u prahu, sol i sodu bikarbonu. Promiješajte i ostavite sa strane.


Dodajte maslac i šećer u posudu za miješanje i umutite dok se temeljito ne sjedine bit će lagano „mrvičasta“ smjesa. Dodajte koricu vanilije i naranče, promiješajte.


Jaja dodajte jedno po jedno u smjesu šećera i maslaca pa miješajte dok se temeljito ne sjedine.


Ubacite suhe sastojke u mokre sastojke i miješajte dok se ne sjedine. Dodajte čokoladu i nasjeckane lješnjake. Miješajte. Tijesto će biti ljepljivo.


Oblikujte tijesto u trupac dug oko 15 centimetara i širok 3 centimetra. Umakanje ruku u vodu pomaže da tijesto ne zapinje dok ga oblikujete. Pecite oko 30 minuta. Tijesto će se raširiti. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane da se hladi oko sat vremena. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.


Narežite ohlađeni kolačić na približno 5 cm široke kolačiće. Okrenite kolačiće na bočnu stranu i složite oko lima za pečenje.


Pecite još 15 – 20 minuta dok kolačići ne postanu hrskavi. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade.


Za ukrašavanje pokapajte tamnu čokoladu i željene preljeve. Uživajte!