Zdravlje

Čajevi za hormonsku ravnotežu: sladić pomaže kod PMS-a, metvica kod policističnih jajnika, a zeleni snižava inzulin

Life

Foto Pexels

Foto Pexels

Čajevi mogu poslužiti kao pomoć pri održavanju i uspostavljanju hormonske ravnoteže, a posebno su korisni kod određenih hormonskih poremećaja, poput sindroma policističnih jajnikaHormoni su molekule koje proizvode žlijezde te koje u organizmu imaju ulogu glasnika. Oni putujući krvotokom po cijelome tijelu daju pojedinim stanicama upute da nešto učine. Primjerice, adrenalin koji se luči u nadbubrežnoj žlijezdi potiče povećanje krvnoga tlaka te ubrzanje disanja i otkucaja srca, dok su estrogen i progesteron zaduženi za regulaciju menstrualnog ciklusa.


Stresan način života, starenje i sve izraženija izloženost sastojcima iz okoliša koji imaju hormonski učinak u organizmu utječu na razinu hormona u tijelu. To može dovesti do takozvane hormonske neravnoteže – nedostatka ili viška pojedinog hormona.


Iako su čajevi za hormonsku ravnotežu još uvijek nedovoljno istraženo područje, dobro je poznato da određeni čajevi mogu djelovati na smanjenje ili povećanje razine pojedinih hormona. Najviše je istražen potencijal korištenja čajeva kao pomoćne terapije (uz propisanu terapiju od strane liječnika) sindroma policističnih jajnika i hirzutizma, tj. dlakavosti kod žena.
Koje čajeve piti, a koje izbjegavati kod raznih hormonalnih poremećaja pročitajte na Krenizdravo.hr