Kokos rapsodija

Brzi desert bez šećera: Low-carb čokoladni kolač s kokosom

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Ako se ne želite odreći slatkoga, ovo je pravi recept za vas

Nakon obilnog prosinca teško je naglo izbaciti slatko s jelovnika. Ako muku mučite po tom pitanju onda je ovaj recept kao stvoren za vas. U pitanju je čoko-kokos kolač bez šećera koji je zdravija verzija kada osjetimo potrebu za slatkim. Osim što je zdraviji, on je u isto vrijeme kremast, prozračan i veoma lako se napravi. 


Sastojci: 


  • 5 jaja
  • 5 jušnih žlica ksilitola ili brezinog šećera
  • 50 ml kokosovog mlijeka
  • 120 g kokosovog brašna
  • 60 g bademovog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 120 g kokosovih mrvica
  • 3 jušne žlice kokosovog ulja
  • 2 jušne žlice kakaa
  • Za dekoraciju: kokosove mrvice

Priprema: 


  1. Utucite jaja s brezinim šećerom. Dodajte kokosovo mlijeko i sve dobro zamiješajte. 
  2. Dodajte kokosovo i bademovo brašno, pecivo za prašak, kokosove mrvice i kokosovo ulje. Sve dobro umiješajte. 
  3. ⅓ smjese ostavite sa strane. 
  4. U ostatak smjese umiješajte kakao. 
  5. Pola smjese s kakaom ulijte u kalup 30 cm x 20 cm, dodajte bijelu smjesu te završite s preostalim dijelom tamne smjese. 
  6. Kolač u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva pecite oko 40 minuta.
  7. Kada se kolač ohladi, ukrasite ga preostalim kokosovim mrvicama.