Osvaja izgledom i okusom

Božićna torta Snježna kraljica je lagana, elegantna i potpuno neodoljiva

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Zimska bajka iz pećnice

U božićno vrijeme kuhinja se lako pretvara u pravu malu bajku, a torta Snježna kraljica izgleda kao da je stigla ravno iz zimskog čudesnog svijeta. Mekani biskvit od vanilije, prozračna snježnobijela krema i završni sloj kokosa stvaraju desert koji je jednako lijep koliko i ukusan. Idealna je za blagdanski stol, adventska druženja ili kao svečani završetak božićnog ručka, osobito ako želite impresionirati goste bez složenih tehnika i dugotrajnog rada.


Sastojci:


Za biskvit:


  • 4 jaja
  • 180 g šećera
  • 150 ml ulja
  • 200 ml mlaćenice
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 300 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za kremu i dekoraciju:


  • 300 g mascarponea
  • 400 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 žličica paste ili ekstrakta vanilije
  • naribana korica 1⁄2 limete
  • 120 g kokosovog brašna
  • 50 g bijele čokolade (naribane)

FOTO: Unsplash


Priprema:


Pećnicu zagrijte na 180 °C. Jaja i šećer miksajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane svijetla, gusta i pjenasta. Zatim postupno umiješajte ulje i mlaćenicu, pa dodajte vaniliju. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te lagano umiješajte u smjesu s jajima, pazeći da ostane prozračna. Smjesu izlijte u namašćen kalup s pomičnim obručem i pecite 25 do 30 minuta, dok biskvit ne dobije zlatnu boju. Nakon pečenja ga ohladite i vodoravno prerežite na dva jednaka dijela.


Slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag. U drugoj zdjeli kremasto izmiješajte mascarpone, šećer u prahu, vaniliju i naribanu koricu limete, a zatim nježno umiješajte šlag. Time ćete dobiti laganu, svijetlu i svilenkastu kremu. Kremu kratko stavite u hladnjak dok ne budete spremni za slaganje torte.


Ako želite dodatni bajkoviti efekt, bijelu čokoladu možete otopiti s malo toplog slatkog vrhnja i pustiti da se lagano zgusne, kako bi se pri preljevanju lijepo slijevala niz rubove torte. Na tanjur za posluživanje položite prvi biskvit i premažite ga obilnim slojem kreme. Poklopite drugim biskvitom, kratko ohladite, a zatim cijelu tortu premažite ostatkom kreme, zaglađujući površinu i rubove. Na kraju pomiješajte kokosovo brašno i naribanu bijelu čokoladu te pospite cijelu tortu. Po želji dodajte šećerne perlice ili malo jestivih šljokica kako bi torta doista izgledala poput Snježne kraljice.


Ova torta je savršen dokaz da blagdanski desert može biti istodobno elegantan, lagan i jednostavan za pripremu. Snježna kraljica donosi dašak zime i čarolije na vaš stol, a svojim nježnim okusom i raskošnim izgledom lako postaje glavna zvijezda božićnog slavlja.