Veličanstveni cvjetovi

“Biskupova kapa”: Potpuni vodič da ova fascinantna sukulentna biljka napreduje

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Otkrivamo vam tajne uzgoja Astrophytum myriostigma

Cvjetovi Astrophytuma su vrlo lijepi, žute ili narančaste boje s crvenim središtem, a mogu cvjetati u skupinama ili izolirano i prilično su veliki, posebno u odnosu na veličinu biljke (stabljika, zaobljena i zelene boje, obično ne prelazi 5 cm visine).


Uobičajeni naziv “biskupova kapa” potječe od sličnosti s mitrom, peterokutnim liturgijskim pokrivalom za glavu koje su biskupi koristili tijekom kršćanskih slavlja.


Njega i uzgoj


Kod uzgoja Astrophytuma preporučljivo je izbjegavati pretjeranu vlažnost i osigurati dobro dreniran supstrat, kao i ponuditi sunčano ili djelomično zasjenjeno mjesto (biljku, barem ljeti i u najtoplijim satima, potrebno je zaštititi od izravne sunčeve svjetlosti i topline).


Zimi ga treba držati na suhom mjestu, gdje može podnijeti temperature blizu nule.


Biljka može imati koristi od razdoblja zimskog odmora, tijekom kojeg je preporučljivo smanjiti navodnjavanje, koje već nije previše obilno.


Koji teren koristiti za biskupovu kapu


Za savršen uzgoj koristite supstrat za sukulente koji se sastoji od jednog dijela treseta, jednog dijela riječnog pijeska i jednog dijela lapilusa.


Koliko često zalijevati


Što se tiče navodnjavanja, od ožujka do listopada preporuča se zalijevati tlo, pazeći da se dobro navlaži, ali tek kada je potpuno suho.


Tijekom hladne sezone poželjno je zalijevati samo biljke koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru, povremeno vlažeći tlo, otprilike jednom svakih 30-45 dana.


Nadalje, tijekom vegetacije, bilo bi preporučljivo osigurati specifično gnojivo za sukulentne biljke svakih 20-30 dana.


Kako umnožiti biskupovu kapu


Razmnožavanje se događa sjemenom, jer biljke rijetko daju bazalne izdanke.


Bolesti i paraziti


Općenito je vrlo robusna i otporna biljka, ali ipak može biti osjetljiva na bolesti kao što je truljenje korijena, uzrokovano pretjeranim navodnjavanjem ili previše zbijenim tlom.


Kako biste spriječili ovaj problem, važno je biljci osigurati odgovarajuću drenažu i paziti da ne pretjerate s zalijevanjem.


Najčešći paraziti koji mogu napasti biskupovu kapu su ljuskari i lisne uši, stoga se za najbolje suzbijanje zaraza preporučuje korištenje specifičnih insekticida i redovito ručno čišćenje biljke.


Zanimljivosti o biskupovoj kapi


Cvjetanje Astrophytuma je događaj koji se čeka s entuzijazmom, budući da cvjetovi mogu biti vrlo kitnjasti u usporedbi s veličinom biljke, čak se i nadvisiti nad njom, stvarajući veličanstven spektakl.


U simbolizmu biljaka, biskupova kapa može predstavljati otpornost i ljepotu koja se može pojaviti čak i u teškim uvjetima, odražavajući njenu sposobnost da uspijeva u pustinjskim okruženjima.