Jačanje imuniteta

Bazga je postala “nova” omiljena superhrana. Ovo su 3 razloga zašto

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Bazga se najčešće uzima kao dodatak za liječenje simptoma prehlade i gripe.Sve više se govori o “novoj”, sve popularnijoj superhrani: bazgi. Bazga ima dugu povijest kao prirodni lijek – tradicionalno su je koristili Indijanci, pa čak i stari Egipćani, prenosi Healthline.


Lako je shvatiti zašto: bobica ima čitav niz zdravstvenih blagodati; u rasponu od visokog sadržaja antioksidansa do njihove tradicionalne upotrebe kao prirodnog lijeka protiv prehlade i gripe.


Bazga je niskokalorična hrana koja izuzetno godi organizmu; 100 grama svježih bobica sadrži 73 kalorije, 18,4 grama ugljikohidrata i manje od 1 grama masti i bjelančevina.
Nastavite čitati kako biste saznali više o bazgi i otkrili zašto su naša nova omiljena superhrana.


bazga

FOTO/Unsplash


Bazga smiruje


Budući da se smatra da bobice bazge djeluju smirujuće, to ih čini izvrsnom opcijom za ublažavanje tjeskobe i stresa. A poznate su i po protuupalnim učincima.


Bazga jača imunitet


Bazga je poznata po svojstvima liječenja prehlade i gripe. Dokazano je da pomaže u smanjenju simptoma i trajanja gripe. Zahvaljujući antibakterijskim i protuupalnim (a da ne spominjemo hranjivim) učincima, čaj od bazge zasigurno je omiljen tijekom sezone gripe.


Antioksidansi


Antioksidansi su ključ vašeg zdravlja, a bobice bazge obiluju antioksidansima. Dakle, ako želite dodati antioksidativnu snagu u svoju rutinu, bobice bazge su namirnica za kojom biste trebali posegnuti.