Ukusan napitak

Ayurvedsko rješenje za jesensku i zimsku iscrpljenost – Khajoor Badam mlijeko

Life

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Khajoor Badam mlijeko je jedan od najomiljenijih ayurvedskih napitaka tijekom jeseni i zime. U vedskoj tradiciji se smatra “božanskim nektarom, čistom energijom koja daje životnu snagu i donosi besmrtnost (dugovječnost)”Tijekom jeseni naše tijelo koristi svu raspoloživu energiju za izgradnju izolacijskog sloja masti prije nego nastupi zima. Učestala jesenska vlaga iscrpljuje tjelesnu tekućinu zbog čega naša krv krajem jeseni često ostaje siromašna šećerima, masnoćama i tekućinom.


Khajoor Badam mlijeko je jedan od najomiljenijih ayurvedskih napitaka tijekom jeseni i zime. Pripisuju mu se kvalitete sattve i some. Po svojoj prirodi sattvična hrana ne opterećuje probavni sustav, stvara osjećaj mentalne jasnoće, smiruje živce, ispunjava tijelo snagom te jača ojas (vitalnu energiju).


Ovaj ukusan sattvičan napitak koji se sastoji od badema (badam) i datulja (khajoor) podiže energiju, vitalnost i tjelesnu otpornost, podupire zdravlje imunološkog i reproduktivnog sustava te promiče duševni mir i blagostanje. Šećer u datuljama smiruje raspršeni um i pomaže nam da ostanemo prizemljeni. Datulje i bademi zajedno jačaju i hlade jetru te na taj način smiruju intenzitet naših osjećaja.
Redovitim ispijanjem ovog napitka podupire se respiratorno zdravlje jer cimet i datulje djeluju kao ekspektoransi i demulcenti (biljke za čišćenje pluća i smirivanje upale). Smiruju nadraženo, suho grlo te ujedno pomažu i u uklanjanju guste sluzi iz respiratornog sustava. Cimet i datulje također sadrže opor okus koji je koristan za toniziranje probavnog sustava.


Cijeli članak pronađite na Krenizdravo.hr.