Zanimljiva događanja za najmlađe

Avanture malih okica preporučuju događanja u ovom neobičnom ljetnom tjednu

Life

Avanture malih okica

Avanture malih okica

Ljeto na asfaltu nikada nije bilo zanimljivije za klince.Ljeto ove karizmatične 2020. godine ostat će u sjećanju svim roditeljima koji se svakodnevno trude u specifičnim novim uvjetima osigurati djeci nezaboravno djetinjstvo. 


Avanture malih okica svakog tjedna donose novi raspored događanja u kojima će vaši mališani neizmjerno uživati.


Virus, korona, Covid 19, tema koja se proteže u svakoj minuti naših života često nailazi na mnoga različita stajališta i mišljenja. No najvažnije što ne smijemo zaboraviti je sigurnost naše djece, kako ona fizička tako i psihička koja je osjetljivija ovih dana.
Djeca će, kao i mi, pamtiti ove mjesece i samo je na nama da li će ih se prisjećati s gorčinom ili pak kao djelom života koji je bio nešto drugačiji no i malo zabavan uz sve te dezinficijense, maskice i izolacije.  


Mnogobrojna događanja koja su organizirana u Rijeci i okolici djeci održavaju osjećaj normalnog, nekadašnjeg života no i roditeljima olakšavaju ovaj, možda do sad, najzahtjevniji dio roditeljstva. 


Avanture malih okica svakog dana nude nešto zanimljivo


Donosimo vam pregled gdje sa svojim malenim okicama otići ovaj neobičan, ljetni tjedan. Točan raspored svih događanja pogledajte u kalendaru portala.


Tijekom mjeseca srpnja Avanture malih okica u suradnji sa Samovar barom organiziraju svaku subotu dječja događanja na Čajnom trgu u centru Rijeke pod nazivom Mjesec malih okica.


Nakon tri vrlo zanimljivih, zabavnih i edukativnih subota slijedi drugi Dan Umjetničkih avantura. Jutro na Trgu Matije Vlačića Flaciusa, poznatijem kao Čajnom trgu rezervirano je za plesne korake uz Dance Queen, sviranje i upoznavanje instrumenata uz školu Yamaha, zanimljivu likovnu radionicu organiziranu od strane udruge Foliot, te malo glume i drame uz Kamov i Try Theatar.      


Avanture_malih_okica

Avanture malih okica


Od utorka do petka za mlade i najmlađe Astronomski centar Rijeka pripremio je raznolik program. U utorak djeca mogu biti dio interaktivne prezentacije pod nazivom Priča o zvijezdama tijekom koje će saznati mnogo o zvijezdama i našoj najvažnijoj zvijezdi Suncu.


Ukoliko su im zanimljivi teleskopi, opservatoriji te mnoga astronomska otkrića tada ih povedite na film Dva mala komada stakla u srijedu.


Četvrtak je rezerviran za zabavno-edukativni animirani film Utrka do zemlje koji će ih upoznat s nekim zakonima međuplanetarnog prostora i raketnom  tehnologijom s kojom su se susretali prvi svemirski putnici.


Odgovorit će na pitanja zašto Zemlja ne padne na Mjesec i nije li ona tek optička varka. Ako nas posluži lijepo vrijeme u petak kroz Vodič noćnim nebom približit ćemo se zadivljujućem svijetu neba i uživati u ljepotama zvijezda koje su vidljive iz Rijeke.


Nakon cjelodnevnog kupanja nema ljepšeg od večernje šetnje uz more i uživanju u ugodnijim temperaturama i sladoledu. Ljetnu večer možete dopuniti i obiteljskim odlaskom na ljetnu pozornicu u Opatiju, u nedjelju, te pogledati španjolski dječji, obiteljski film Najnogometaši.


Avanture malih okica


Film naglašava važnost prijateljstva i snalažljivost kroz priču o nogometnom timu koji se našao u neobičnim okolnostima.


Do četvrtka traje četvrti festival za djecu pod nazivom Tobogan. Prepun je predstava, radionica, igara, koncerata i uličnih performansa.


Ovih dana djeca se mogu upoznati sa crtanjem murala tijekom radionice Tobogan street art i s elektroničkom i improviziranom glazbom koju upoznaju s mikrofonima, efektima i sintetizatorima tijekom radionice Tvornica zvuka.


Ukoliko su ljubitelji legića tada je radionica Lego boost savršena za njih. Tamo će imati priliku sastaviti vlastitog robota, kodirati ponašanje te ga kontrolirati preko pametnog uređaja.


Djeca zainteresirana za umjetnost uživat će na radionicama Strip u doba pandemije na kojoj će upoznati proces od ideje do realizacije vlastitog stripa te Od riječi do izvedbe usmjerenoj na upoznavanje čarolije kazališnog stvaranja.


Također će imati priliku sami izraditi neki tradicionalni instrument od neobičnog materijala poput starih cd-a, žlica te limenki. U Art-kinu Croatia mogu izraditi jednostavan kaleidoskop.


Avanture malih okica


Pričopredstava: Mala sirena pod izvedbom GKL Rijeka kao i Bilo jednom jedno sunce producenta Teatar Puna kuća (organizatora GKL Rijeka) na Čajni trg dovest će kazalište.


Za malene filmofile, ali i njihove obitelji Art-kino Croatia donosi mnoge animirane filmove, neke u suradnji s Animafestom Zagreb. Ako su malene okice pogledale već zavidan broj filmova tada se trebaju okušati i zabaviti u Filmskom kvizu.


Tower cirkus toboganiusu preostala su tri dana cirkuske zabave, akrobacija, smijeha i divljenja za djecu na 6 lokacija u Rijeci. Doživite tu neobičnu zabavu u Vašoj blizini.


Zatvaranje ovogodišnjeg Tobogana nešto je drugačije od uobičajenog. Zatvaranje se obilježava otvaranjem neobičnog dječjeg igrališta Balthazarov uragan na Molo longu Rijeke. 


Avanture malih okica


Uz mnoštvo manifestacija I događanja ne smijemo zaboraviti i na muzeje Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoj primorja Rijeka te Prirodoslovni muzej Rijeka koji su svojim stalnim postavama uz holograme, interaktivne dijelove izložbi, mnoge ekranizirane animacije prilagođene djeci.


Djeca mogu postati virtualni arheolozi, pronaći blago uz ostatke u prašini u Guvernerovoj palači kao i pozdraviti hologramskog medvjeda u Prirodoslovnom muzeju.   


Moramo napomenuti kako se sve aktivnosti i događanja odvijaju u skladu s preporučenim mjerama te prvenstveno imaju naglasak na sigurnost i zdravlje kako djece tako i njihovih obitelji.


Odaberite neku aktivnost, provjerite točno vrijeme održavanja i vjerujemo kako ćete uživati u izuzetno, za djecu, bogatom tjednu u Rijeci i okolici te barem na trenutak zaboraviti na sve ove naše odrasle probleme i sami, barem na kratko, postati dijete.