
FOTO: iStock
Užitak zajamčen
povezane vijesti
Ovoga ljeta klasičnim keksima donosimo svježu, citrusnu notu inspiriranu jednim od najpoznatijih koktela, Aperol Spritzom. Rezultat? Keksići koji izgledaju i mirišu poput ljeta, a savršeno se slažu s čašom pjenušca ili naravno s pravim spritzom.
Aperol spritz koktel poznat je po svojoj jednostavnoj kombinaciji prosecca, mineralne vode i Aperola, talijanskog aperitiva s aromom naranče i blagom gorčinom. Upravo te note možete prenijeti smo u kekse. Tijestoje tako obogaćeno svježom koricom naranče, a sve zaokruženo glazurom od Aperola i šećera u prahu.
Sastojci:
Za tijesto:
- 115 g maslaca, omekšanog
- 90 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 jaje sobne temperature
- ½ žličice ekstrakta naranče
- 1 žličica naribane korice naranče
- 220 g glatkog brašna
Za glazuru:
- 250 g šećera u prahu
- 60 ml Aperola
- 1 žlica naribane korice naranče
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 °C. U velikoj zdjeli izmiksajte maslac, šećer u prahu i prstohvat soli dok smjesa ne postane lagana i pjenasta (oko 3–4 minute). Umiješajte jaje, ekstrakt naranče i naribanu koricu, miksajući dok ne postane glatko. Dodajte brašno i oblikujte tijesto. Pomoću slastičarske vrećice istisnite tijesto u željene oblike na lim obložen papirom za pečenje. Za najbolje rezultate, lim prije punjenja stavite u zamrzivač na 10 minuta iz razloga što ohlađena površina olakšava oblikovanje.
Pecite 7–8 minuta, dok keksići ne postanu čvrsti, ali ne previše potamnjeli. Ostavite ih da se hlade 5 minuta na limu, a zatim ih prebacite na rešetku. Za glazuru pomiješajte šećer u prahu, Aperol i koricu naranče. Umočite vrh svakog ohlađenog keksa i ostavite 10-ak minuta dok se glazura ne stisne.
Ovi spritz keksići ostaju svježi do tjedan dana ako ih spremite u dobro zatvorenu posudu na sobnoj temperaturi. Tijesto možete napraviti i unaprijed, u hladnjaku ga možete čuvati do tri dana, a u zamrzivaču do dva mjeseca (u obliku valjka, dobro zamotanog). Prije oblikovanja pustite da dođe na sobnu temperaturu.
Aperol Spritz keksići prava su mala poslastica koja donosi okus ljeta u svako godišnje doba. Lagani, citrusni i s daškom elegancije, savršeni su za druženja, proslave ili jednostavno kao desert uz popodnevnu kavu.