Sezonsko voće

9 neočekivanih nuspojava od smokava

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Sjećate li se dana kada ste bili dijete i kada vam je mama skrivala teglu smokava?

A zato jer su smokve tako slatke i ukusne kad vam se prepuste, teglica bi bila dovršena za nekoliko sati. Ali kako se kaže, previše dobra često postaje loše. Zato bi se smokve trebale jesti u odgovarajućoj količini da se izbjegnu nuspojave.


Nuspojave pretjerane konzumacije smokava


Evo devet  nuspojava smokava kojih biste trebali biti svjesni prije nego što se predate iskušenju da ispraznite cijelu posudu.


Teško padaju na želudac


Prejedanje smokvama može biti teško za želudac i može uzrokovati bol u trbuhu. Iako oni koji pate od zatvora mogu imati koristi od toga. Pijenje hladne vode nakon jedenja smokava pomaže kod problema povezanih sa želucem.


Nadutost


Osim boli u trbuhu, smokve uzrokuju nadutost. Pijenje vode s anisom pomaže u liječenju problema.


Osjetljivost na sunce


Iako su smokve korisne u liječenju kroničnih bolesti kože, a korisne su i u liječenju tumora kože, koži mogu naštetiti povećavanjem osjetljivosti na sunčeve zrake.


UV zrake štetne su za kožu i mogu rezultirati stanjima poput preranog starenja, melanoma i raka kože. To također može rezultirati osipom na koži. Izbjegavajte dugotrajno izlaganje suncu ako redovito jedete smokve kako biste izbjegli probleme povezane s kožom, piše Style Craze.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Šteti jetri i crijevima


Smokve mogu biti štetne za jetru. Oni također mogu uzrokovati začepljenje crijeva zbog svojih sjemenki. Iako se tijekom jela to možda ne čini tako, sjemenke prisutne u smokvama dovoljno su tvrde da se lako probave. Ovo je jedna od najopasnijih nuspojava smokava kojih treba biti svjestan.


Apsorpcija kalcija


Smokve sadrže oksalate koji ometaju apsorpciju kalcija u tijelu. Ova smetnja rezultira nedostatkom kalcija u našem tijelu, što može dovesti do slabih kostiju i drugih bolesti povezanih s nedostatkom kalcija.


Krvarenje


Prejedanje suhim smokvama može izazvati krvarenje. Prejedanje smokvama može rezultirati krvarenjem iz mrežnice, rektalnim krvarenjem i laganim vaginalnim krvarenjem. Također može rezultirati hemolitičkom anemijom. U slučaju rektalnog i vaginalnog krvarenja, prestanite jesti smokvu i provjerite prestaje li krvarenje. Ako to nije slučaj, obratite se svom liječniku.


Smanjuje razinu šećera u krvi


Smokve snižavaju razinu šećera u krvi u tijelu. To pomaže pacijentima s dijabetesom, ali može biti štetno za one koji pate od niske razine šećera u krvi. Ako patite od niske razine šećera u krvi, izbjegavajte jesti smokve.


Alergija


Ako ste alergični na smokvu, može izazvati konjunktivitis, rinitis i anafilaktički šok. Također može uzrokovati astmu. Prije konzumiranja provjerite imate li alergijskih problema sa smokvama.


Štetni oksalati


Oksalati prisutni u smokvama štetni su za one koji već pate od problema i bolesti bubrega ili žučnog mjehura. U tom slučaju konzumacija smokve može pogoršati stanje. Smokve također štete slezeni koja je odgovorna za proizvodnju bijelih krvnih stanica.


Dakle, to su nuspojave koje mogu nastati prejedanjem smokava. Većinu njih možete izbjeći ako jedete samo potrebnu količinu ne uvažavajući zahtjeve vašeg jezika. Ali ako patite od alergijske reakcije i niske razine šećera u krvi, izbjegavajte smokve i posavjetujte se s liječnikom da biste saznali više o blagodatima i nuspojavama smokve.