Mali noćni razgovori

Zbližavanje: 7 važnih pitanja koja možete postaviti svojoj djeci prije spavanja

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Mnoge mame koriste učinkovita pitanja za razgovor...Svaki bi se roditelj volio povezati sa svojom djecom i biti otvoren prema svojim osjećajima, snovima i strahovima. Ali priznajmo, danju djece u mladosti može biti pregršt, a mamama nije baš lako izgraditi odnos otvorenog srca s njima. Zbog toga mnoge mame koriste vrijeme prije spavanja kao savršenu priliku za interakciju sa svojom djecom na dubljoj razini.


Mnoge mame koriste učinkovita pitanja za razgovor kako bi se povezale sa svojom djecom neposredno prije spavanja, a mi smo za vas pripremili popis 7 najboljih, prema Bright Sideu.


 “Koji vam je bio najdraži dio dana?”
Postavljanje ovog pitanja omogućava vašoj djeci da prožive osjećaje koje dobiju kad razmišljaju o svom omiljenom dijelu dana. Potiče radosne osjećaje i pruža vašoj djeci priliku da razmisle o sretnim trenucima dana neposredno prije nego što zatvore oči.


 “Tko je najljubaznija osoba koju poznajete i zašto?”


Poticanje vašeg djeteta da razmišlja o dobroti neposredno prije spavanja na kraju će im stvoriti naviku da ljubaznost traže u ljudima. A namjerno traženje dobrote omogućit će vašem djetetu da bude svjesno svog potencijala da bude ljubazno u životu. Poticanje djece na razmišljanje o dobroti također će otkriti više njihovih strana osobnosti.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


 “Koji je bio najgori dio tvog dana?”


 Određivanje točnih trenutaka u danu zbog kojih se vaše dijete osjeća loše nešto je što svaki roditelj treba vježbati. Stvorit će odnos povjerenja između vas i vaše djece, omogućujući im da izraze svoje osjećaje, čak i prema stvarima o kojima ne žele razgovarati.


U redu je razgovarati o negativnim stvarima, poput lošeg izbora, neodgovornosti ili nepoštivanja, jer sve su to stvarne stvari u životu koje će im se sigurno dogoditi. A šetajući ih kroz te loše trenutke pomoći će vam da ih naučite boljim načinima rješavanja sličnih situacija u budućnosti.


 “Zbog čega ste se danas osjećali sigurno, a zašto ne?”


Učenje svih stvari zbog kojih se vaše dijete osjeća sigurno pomoći će vam kao roditelju da znate kako izgraditi svoje samopoštovanje i samopouzdanje. Također, učenje o stvarima zbog kojih se nisu osjećali sigurno potaknut će vašu djecu da dođu k vama i otvore se o sličnim stvarima u budućnosti.


 “Imate li pitanja u vezi današnjeg dana?”


U ranoj dobi djeca prirodno imaju puno pitanja. A ohrabrivanje ih da dijele bilo kakve nesigurnosti i pitanja koja mogu imati o određenom dijelu dana pomoći će vam da izgradite odnos s njima više povjerenja. I prakticiranje ove navike omogućit će vam da izgradite “siguran prostor” s njima jer će vjerojatnije doći do vas s bilo kojim drugim pitanjima koja mogu imati.


 “Što vas je danas naljutilo?”


Vaše se dijete možda bori s nečim što ga ljuti, ali možda nećete znati o tome ako ga ne pitate izravno. Stoga će im traženje da budu otvoreni oko stvari koje ih čine bijesnima pomoći da nauče kako izražavati osjećaje u ranoj dobi.


 “Što ste danas učinili najljepše za nekoga?”


Čak i ako taj dan nikome nisu učinili ništa lijepo, ponavljajući postavljanje ovog pitanja prije spavanja, vaša će djeca biti stimulirana da u budućnosti učine nešto lijepo s nekim i podijele svoje iskustvo s vama.