Posesivnost

Emocionalna ucjena: 7 stvari koje treba znati o ovoj pojavi i kako ne pasti pod utjecaj

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Oni stvaraju maglu zbrke u vašoj glavi i čine da se osjećate odgovornim za cijelu situaciju i za svaki ishod.Osoba koja vas emocionalno ucjenjuje obično je netko tko vas predobro poznaje. Oni znaju sve vaše tajne i ranjive strane i postali su stručnjaci za njihovo iskorištavanje.


A razlog zašto je vrlo jednostavan: žele vas natjerati da popustite njihovim željama. Imajte na umu da je njihov izgovor za takvo postupanje zato što vas vole i žele provoditi vrijeme s vama.


Želimo vas upozoriti na 7 najčešćih znakova koji ukazuju na to da vas netko emocionalno ucjenjuje.


Oni imaju ozbiljne prohtjeve
Prvi korak do emocionalne ucjene je zahtjev koji postavlja netko vama blizak. Njihov bi zahtjev u početku mogao biti suptilan, ali s vremenom će postati agresivniji kad ga odmah ne potvrdite. Mogli bi reći da vam govore samo da nešto radite iz ljubavi. Ali u stvarnosti, oni samo žele kontrolirati vas i vaše postupke.


Mogli biste se oduprijeti kako biste u početku zadovoljili njihove zahtjeve


Kad nam netko kaže što da radimo, obično reagiramo govoreći “ne” ili započinjući dublji razgovor. Upravo ste tako mogli reagirati kad vam otac kaže da se više ne družite s određenim dječakom. Ne razumijete zašto vas traže da napravite ovako nešto i sukobljavate se s njima. To donosi još veću napetost u vezu jer vaš otac ne namjerava ustuknuti.


Međutim, nastavit će vas pritiskati


Strah, krivnja i osjećaj obveze tri su “oružja” kojim će vas neprestano pritiskati. Znaju pritisnuti vaše gumbe i učinit će sve da uspiju bez obzira koliko vas povrijedili. Možda će pokušati prebaciti krivnju na vas za nešto što su sebi učinili. Također se neće ustručavati reći da će poduzeti drastične mjere ako ne učinite kako oni kažu, piše Bright Side.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Upućivanje prijetnji nije neuobičajeno


Ako ništa drugo ne uspije, mogli bi početi prijetiti da će naštetiti vama ili čak sebi. Ako je ovo vaš šef, mogli bi vam zaprijetiti otpuštanjem ili smanjenjem ocjene. Oni vrše sav pritisak na vas, pa ćete biti krivi za sve loše stvari. Oni stvaraju maglu zbrke u vašoj glavi i čine da se osjećate odgovornim za cijelu situaciju i za kakav god ishod bio.


Mogli bi vas optužiti za nešto što niste učinili


Ovo je još jedan trik da se osjećate kao da ste izgubili povjerenje svog partnera i da se morate potruditi dvostruko više da biste ga vratili. To proizlazi iz vlastite nesigurnosti i straha da ćete ih izdati jer su možda u prošlosti povrijeđeni. Ovi napadi bijesa neprestano dolaze i odlaze, a vi osjećate kao da radite nešto pogrešno. Počinjete pretpostavljati da ste krivi svaki put kad vaš partner stvori veliku scenu.


Javno stvaraju velike dramske scene


Patološka ljubomora jedan je od glavnih razloga zašto vaš partner može početi biti emocionalno nasilnik. Ne vole kad razgovarate s drugim ljudima, kao kad dođete u restoran i nasmiješite se osobi koja vas pozdravi. Nastavljaju raditi dramatičnu scenu, a vi se na kraju osjećate krivim što ste radili nešto što toj osobi smeta. Osjećate kao da neprestano ponavljate iste greške, unatoč tome što znate koliko to partnera boli.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Ponovno i opet popuštate njihovom pritisku


Nakon svih svađa i prijetnji, predajete se i prepuštate njihovom pritisku. Stvari se smiruju i vraćate se u normalu, gdje je vaš partner ponovno vrlo pažljiv i pun ljubavi. Međutim, ne treba dugo da pronađu nešto drugo što ih muči zahvaljujući njihovoj nesigurnosti. Ponovno će se pokrenuti njihovo manipulativno ponašanje i vratit ćete se na početak.


Na ovaj način možete zaustaviti ovaj začarani krug


Prvo, morate biti mirni i ne dopustiti da vas bijes preuzme. Bez obzira koliki pritisak imate, možete kupiti neko vrijeme da date odgovor.


Vodite jasan razgovor gdje ćete postaviti svoje granice. Jasno recite da oni ne mogu kontrolirati vaše odluke i način na koji živite svoj život.


Ako pokažu bilo kakve znakove ili namjere nasilja, odmah se udaljite i za pomoć pozovite nekoga od povjerenja. Rasprave u ovom slučaju neće nimalo pomoći.


Trebali biste prepoznati svoje slabe točke koja vašem ucjenjivaču daju svu moć da manipulira vama. Primjerice, majka vas tjera na neke stvari govoreći kako ste loše dijete. Ova metoda vas jako boli i zato uvijek popuštate pod njezinim pritiskom.