Zelenilo u kući

6 brzih savjeta uz koje će vaše sobne biljke preživjeti i hladne dane

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Pomozite svojim sobnim biljčicama da prezime i budu lijepe i zdraveIsprobajte ove prijedloge kako biste svojim sobnim biljkama pomogli da prebrode hladne, kratke zimske dane.


Po potrebi povećajte vlažnost


Ako imate sobne biljke koje su porijeklom iz tropskih krajeva, znat ćete da uživaju u vlažnim uvjetima. Tijekom zime razina vlage u vašem domu može naglo pasti. Jedan od načina da pomognete svojim tropskim biljkama je da ih grupirate na jedno mjesto kako biste malo povećali razinu vlažnosti. Alternativno, možete uložiti u biljni ovlaživač zraka.


Maksimalno povećajte svjetlost


Zimi je kut sunca manji, što znači da je sunčeva svjetlost manje intenzivna. Kao rezultat toga, većina biljaka će prirodno rasti sporijim tempom i neće proizvoditi toliko novih cvjetova ili listova. Ako više volite da vaše biljke budu aktivnije tijekom zimskih mjeseci, vrijedno je uložiti u rasvjetna tijela koja će potaknuti fotosintezu, piše Click & Grow.


Pratite temperaturu
Ako je moguće, pokušajte svoje biljke držati podalje od hladnog zraka, propuha i izvora topline kao što su kamini, podno grijanje i radijatori. Ekstremne fluktuacije temperature mogu biti štetne za biljke, bez obzira na godišnje doba.


Zalijevajte rjeđe


Biljke više miruju tijekom zime nego u bilo koje drugo doba godine. Ako je vaš zrak vlažan, vaše bi biljke mogle izdržati nešto duže bez zalijevanja. Provjerite je li tlo suho nekoliko centimetara ispod površine – ako jest, onda je vrijeme za zalijevanje.


Izbjegavajte presađivanje do proljeća


Proces presađivanja može biti stresan za biljke. Potrebna im je sva energija koju imaju da se nose kroz hladne, mračne zimske mjesece. Ako je moguće, pričekajte do proljeća za presađivanje.


Očistite listove sobnih biljaka


Prozori su više zatvoreni tijekom zime i to može uzrokovati više cirkulacije prašine u kući. Prašnjavo lišće može spriječiti biljke da apsorbiraju onoliko dragocjeno malo sunčeve svjetlosti koje je dostupno.


Jednom mjesečno lagano obrišite prašinu s lišća kućnih biljaka.