Idealna opcija

6 biljaka savršenih za mirisni dom

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Otkrijte najbolje sorte mirisnih biljaka i stvorite opuštajuću i ugodnu atmosferu

Mirisne biljke predstavljaju profinjenu alternativu tradicionalnim sobnim parfemima ili mirisnim svijećama, a za razliku od ovih proizvoda, koji povremeno mogu izazvati iritaciju kože ili dišnog sustava (ne zaboravljajući moguće rizike povezane s onečišćenjem), biljke omogućuju uživanje u ugodnom mirisu bez ikakvog rizika, ni za zdravlje ni za okoliš.


Svaka biljka odiše vlastitom karakterističnom aromom, nudeći tako širok raspon mirisa koji mogu pobuditi jedinstvene osjećaje i slike, omogućujući svakome da odabere miris koji najbolje odgovara njegovom ukusu i preferencijama:


1. Bosiljak


Bosiljak je aromatična biljka bogatog mirisa, tipična za mediteranske krajeve. Može se uzgajati u zatvorenom i na otvorenom, ali zahtijeva posebnu pozornost u pogledu izlaganja svjetlu i učestalosti navodnjavanja, stoga je preporučljivo izbjegavati previše izravno izlaganje suncu i održavati odgovarajuću vlažnost tla.


Postavljanje vaze na prozorsku dasku može biti izvrsno rješenje, čime se osigurava dobra izloženost svjetlu bez pretjeranog zagrijavanja.


Aroma bosiljka je postojana i osebujna, karakterizirana različitim nijansama ovisno o sorti: npr. grčki bosiljak ima lagani slatki miris, đenovljanski bosiljak ima note koje podsjećaju na limun i jasmin, dok tajlandski bosiljak odaje mirisni liker koji ga čini jedinstven u svojoj vrsti.


2. Metvica


Postoji toliko mnogo vrsta metvice da odabir postaje stvar osobnih preferencija. Ovisno o boji, namjeni i načinu uzgoja, možete se odlučiti za čokoladnu metvicu, “mojito” metvicu (koja je dobila ime po poznatom koktelu), voćnu metvicu ili marokansku metvicu.


Svaka se sorta razlikuje ne samo po obliku i boji lišća, već i po intenzitetu svoje arome.


Paprena metvica je, primjerice, među najmirisnijima i ispušta balzamični i pikantni miris koji daje osjećaj svježine okolini zraka, a nježno trljanje listova između prstiju služi za pojačavanje učinka, omogućujući vam da u potpunosti cijenite njezina aromatična svojstva.


3. Lavanda


Obično povezana s vrućim ljetnim danima i ogromnim vanjskim cvjetnim livadama, lavanda nudi niz vrsta koje se mogu prilagoditi i unutarnjim okruženjima.


Među njima se ističu “patuljaste” sorte kao što su Lavender Angustifolia (poznata i kao Munstead) i Goodwin Creek Grey.


Ove sorte imaju karakteristično cvjetanje koncentrirano u gornjem dijelu grma i, posebno u slučaju Goodwin Creek Grey, savršene su za uzgoj u zatvorenom prostoru.


Njihov je miris intenzivan i dugotrajan, sa svojstvima koja su poznata po tome što umiruju i opuštaju.


4. Orhideja


Orhideje nisu samo elegantno i fascinantno cvijeće, već neke vrste nude i opojno mirisno iskustvo: njihovi delikatni i postojani mirisi mogu obogatiti svako okruženje egzotičnim i sofisticiranim dodirom, pružajući određeno blagostanje.


Među različitim sortama ističu se Cattleya, s velikim i kitnjastim cvjetovima, koje karakterizira intenzivan miris vanilije, Dendrobium, koji ima nježne i mirisne cvjetove, s različitim nijansama boja, i Oncidium, koji ima malo i brojno cvijeće, s pikantnim i oporim mirisom.


5. Hoya carnosa


Poznata i kao “porculanski cvijet” ili “voštani cvijet”, šarmantna je sobna biljka cijenjena zbog svojih nježnih, blijedoružičastih latica.


Preporučljivo je držati je u kući jer biljka ne podnosi temperature ispod 10 °C.


Cvjetanje hoye carnosa događa se tijekom proljeća, a nastavlja se i tijekom cijelog ljeta: njezini cvjetovi ispuštaju dubok, slatkast i obavijajući miris koji asocira na sugestivnu kombinaciju kokosa i vanilije, što čini doživljaj njezinog cvjetanja još intenzivnijim.


6. Spatifilum


Jedan je od najpopularnijih izbora među sobnim biljkama zbog svoje ljepote, mirisa i otpornosti.


S intenzivnim zelenim lišćem, ova sobna biljka savršena je za svaki unutarnji prostor, također zahvaljujući jednostavnosti uzgoja.


Među varijantama spatifiluma, So Sweet se ističe svojim posebno ugodnim mirisom, iako zapravo sve varijante ove biljke mogu ponuditi vrlo zadovoljavajuće vizualno i mirisno iskustvo.


Njega ove biljke je iznenađujuće jednostavna, s obzirom na to da zahtijeva malo pažnje i da može uspijevati čak i u neiskusnim rukama.


Jedan od ključeva za održavanje njene vitalnosti je povremeno rotiranje, tako da cijelo lišće može imati koristi od izloženosti sunčevoj svjetlosti ravnomjerno i dosljedno.


Ova praksa osigurava optimalan razvoj cijele biljke i pomaže održati njezin bujan i zdrav izgled tijekom vremena.