Mamurluk

5 neugodnih pojava koje se događaju vašem tijelu kada ste mamurni

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Mamurluk vam se ne može činiti toliko okrutnom svemirskom kaznom, cijenom koju plaćamo svemiru u zamjenu za zabavu, ali zapravo postoje znanstveni argumenti koji će objasniti zašto višak alkohola ima tako loš utjecaj na naš organizam.Alkohol prvo obrađuju vaš želudac i tanko crijevo, gdje se zatim apsorbira u vašem krvotoku, zatim ga preradi jetra. Koliko dobro obrađujete alkohol, ovisit će o tome koliko se alkohola istodobno apsorbira, razini enzima koje imate u svom sustavu za razgradnju alkohola i vašem cjelokupnom tijelu.


A to će, pak, utjecati na to koliko je loše osjeća vaš mamurluk.


Mamurluk vam se ne može činiti toliko okrutnom svemirskom kaznom, cijenom koju plaćamo svemiru u zamjenu za zabavu, ali zapravo postoje znanstveni argumenti koji će objasniti zašto višak alkohola ima tako loš utjecaj na naš organizam.
Znanstvenici mamurluk nazivaju “veisalgijom“, i premda ne znaju sve o tome zašto i kako se javlja, ono što znaju može vam pomoći da shvatite zašto se osjećate tako loše nakon noći u gradu.


Dehidracija


Alkohol je diuretik i ima tendenciju da doprinese značajnoj dehidraciji. To znači da morate mokriti češće nego obično. Piće inhibira hipofizu u proizvodnji vazopresina, hormona koji pomaže tijelu da zadrži vodu.


Kada se suzbije vazopresin, tekućine u osnovi prolaze ravno kroz vas. To znači da se vaši organi, uključujući i mozak, trude dobiti dovoljno tekućine.


Ovaj nedostatak tekućine može uzrokovati stezanje krvnih žila vašeg mozga i tkiva koja okružuju mozak, što pokreće receptore boli u glavi i uzrokuje glavobolju. To dovodi do simptoma poput glavobolje, umora, mutnog razmišljanja i malaksalosti.


Alkohol stvara toksine u vašem tijelu


Alkohol se razgrađuje na acetaldehid, odnosno na toksičnog posrednika koji može uzrokovati crvenilo, mučninu, povraćanje, ubrzan rad srca i ponekad nesvjesticu.


Acetaldeyde je stvar koja uzrokuje brojne simptome mamurluka, pa ga možete kriviti sljedeći put kad se ispružite na podu kupaonice.


Zbrka za vaš imunološki sustav


Alkohol može pokrenuti vaš imunološki sustav na isti način kao i infekcija. Osim što se vaš imunološki sustav, umjesto da se bori protiv bolesti, bori protiv alkohola koji ste upravo popili.


Simptomi mamurluka su često popraćeni visokom razinom citokina, proteina koje imunološki sustav koristi za signaliziranje stanica. Kad ste bolesni, vaš imunološki sustav koristi citokine u borbi protiv infekcije dajući vam na primjer groznicu. Pijenje alkohola može na isti način osloboditi citokine, što uzrokuje iscrpljenost, bolne mišiće, mučninu i glavobolju. Mogli biste doživjeti i gubitak pamćenja.


Želučani problemi


Alkohol i želudac nisu prijatelji. Prije nego što uopće dođe do jetre i tankog crijeva, može početi pustošiti vašu probavu. Alkohol je izravno toksičan na sluznici želuca.


To rezultira simptomima koji uključuju mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu, nadutost, gubitak apetita ili simptome slične žgaravici, piše Bustle.


Spavate puno, ali ne dobro


Kad imate mamurluk, osjećate se umorno iz više razloga, ali jedan od njih je jednostavno taj što se ne spavate dobro. Alkohol vas može natjerati da se osjećate umorno i brzo vas uspavati, ali također može poremetiti vašu sposobnost da obnovite san.


Studija iz 2019. objavljena u Journal of Clinical Medicine otkrila je da je jaka konzumacija alkohola negativno utjecala na kvalitetu sna, a zbog toga se mamurluk osjećao mnogo intenzivnije i gore sljedećeg jutra.