nutritivni balans

5 jednostavnih načina za podizanje razine vitamina D kada dani postanu kraći

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Uz nekoliko jednostavnih promjena u prehrani i načinu života može podići unos vitamina D i tijekom jeseni i zime

Kako dani postaju sve kraći, tako mnogi osjećaju posljedice smanjenog izlaganja prirodnoj svjetlosti.


Vitamin D među prvima padne ispod optimalne razine jer ga tijelo najvećim dijelom stvara upravo zahvaljujući sunčevoj svjetlosti. Manjak može uzrokovati umor, lošije raspoloženje pa čak i oslabiti imunitet.


Dobra vijest je da se uz nekoliko jednostavnih promjena u prehrani i načinu života može podići unos vitamina D i tijekom jeseni i zime. Evo i kako:


1. Jedite više masne ribe


Iako je vitamin D teško dobiti samo hranom, masna riba je najbolji prirodni izvor. Losos i skuša već u jednoj porciji mogu zadovoljiti gotovo cijeli dnevni unos. Tu su i tuna, pastrva, haringa ili sardine, koje također sadrže značajne količine.


Uvrstite ribu u jelovnik barem nekoliko puta tjedno – ne samo zbog vitamina D, već i zbog omega-3 masnih kiselina koje čuvaju zdravlje srca.



Foto: Pexels

2. Izađite na sunce – barem nakratko


Tijelo ne može proizvoditi vitamin D kroz staklo, slojeve odjeće ili kremu sa zaštitnim faktorom.


Čak i tijekom hladnih dana, kratko izlaganje suncu može biti korisno. Već 10–20 minuta na otvorenom, u razdoblju između 10 i 16 sati, dovoljno je da koža potakne stvaranje vitamina D. Iskoristite pauzu za šetnju ili laganu fizičku aktivnost – tako ćete dodatno poboljšati raspoloženje i energiju.



Foto: Pexels

3. Uključite gljive u obroke


Gljive su jedan od rijetkih biljnih izvora vitamina D, posebno ako su rasle izložene UV svjetlu.


Pola šalice svježih gljiva može zadovoljiti značajan dio dnevnih potreba. Možete ih dodati u omlete, rižota, tjestenine ili jednostavno ispeći u pećnici uz sezonsko povrće. Posebno dobra kombinacija je losos s pečenim gljivama – dvostruki izvor vitamina D na jednom tanjuru.



Foto: Pexels

4. Birajte obogaćene namirnice


Kada sunce i riba nisu dovoljni, u pomoć priskaču namirnice obogaćene vitaminom D.


Najčešće se radi o mlijeku i biljnim napitcima, žitaricama, jogurtu, pa čak i nekim sirevima ili margarinima. Provjerite deklaracije i potražite oznaku da je proizvod obogaćen. Male zamjene – poput obogaćenog mlijeka u kavi ili smoothieju – mogu napraviti veliku razliku.



Foto: Pexels

5. Dodajte još jedno jaje za doručak


Žumanjak sadrži vitamin D, iako u manjim količinama nego riba ili obogaćene namirnice.


Ako obično pojedete jedno jaje, dodajte još jedno i time ćete blago povećati unos. Neka jaja s farmi ili posebnih brendova sadrže i više vitamina D jer kokoši dobivaju obogaćenu hranu. Kajgana s malo sira i mlijeka, uz čašu soka obogaćenog vitaminom D, može biti odličan način da dan započne s dozom energije.



Foto: Pexels

Manjak vitamina D uobičajen je problem tijekom jeseni i zime, ali ne mora se pretvoriti u zdravstveni rizik.


Kombinacijom kratkog boravka na suncu, pametnog odabira namirnica i povremenih obogaćenih proizvoda, moguće je održati razinu ovog važnog nutrijenta i ostati puni energije tijekom cijele sezone.


*Članak je informativnog karaktera, a za savjete o suplementima najbolje se konzultirati s odabranim liječnicima.