Jednostavni trikovi

4 savjeta kako balkon pretvoriti u potpunu oazu mira i opuštanja

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Nije važno imate li veliki ili mali, neka bude mjesto za odmor.



S porastom temperatura raste i želja za blagim ljetnim noćima na otvorenom. Roštiljanje s prijateljima, gledanje zvijezda ispod dekice ili jednostavno uživanje u čaši dobrog vina na balkonu imaju svoje čari.


Stoga vam donosimo četiri savjeta kako balkon pretvoriti u pravi mali raj.



Očistite balkon „od glave do pete“




U dugim zimskim mjesecima nakuplja se puno prljavštine. Ne samo na podu, već i na balkonskom namještaju. Općenito se preporučuje čišćenje balkona od vrha do dna, što znači prvo namještaj i žardinjere, a na kraju pod.


Time se izbjegava umnožavanje posla i dodatno čišćenje svakih nekoliko dana. Nemojte zaboraviti pogledati i skrivene kutove, jer se tamo rado uhvati paučina. Također, potrebno je obrisati ogradu vlažnom krpom za čišćenje kako biste uklonili prljavštinu ili pelud.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Doortje Kruisheer (@thuisbijdoor)



Pognojite biljke talogom od kave


Naravno, jedna stvar ne smije nedostajati za pravi osjećaj džungle: balkonske biljke. Kako bi osigurali da dobivaju dovoljno hranjivih tvari i da vam pružaju dugotrajno zadovoljstvo te da dobro rastu i napreduju, bitno ih je redovito gnojiti.


Provjereni trik za kućanstvo je talog od kave. Njega osobito vole ukrasne biljke poput hortenzija i rododendrona, ali i začinske biljke. Balkonske biljke treba redovito zalijevati kako biste mogli uživati ​​u njihovoj punoj raskoši. Nakon zalijevanja navečer, stavite pun vrč vode na balkon.


Tako ćete uštedjeti suvišnu šetnju sljedeći dan i sigurno nećete zaboravi zaliti cvijeće.



Ukrasite balkon


Osim biljkama, svoj balkon možete uljepšati i drugim detaljima. Lampioni, ukrasne lampice i svijeće stvaraju romantičnu atmosferu, dok vanjski tepisi s uzorkom daju svakom balkonu onu dodatnu notu ugode, a šareni jastuci daju potrebne naglaske u boji.


Suncobrani ne samo da čine balkon šarenijim, već vama i vašim biljkama daju hlad. Jer ne mogu sve biljke podnijeti žarko sunce. Ovakav hlad posebno je potreban na balkonima okrenutim prema jugu pa pripazite i na položaj svog balkona.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Karola Smyk ❣️ (@smyk_w_kuchni_blog)



Očistite prozorska stakla


Kako biste imali prekrasan pogled na svoj balkon ne samo izvana nego i iznutra i mogli uživati​​u njemu, očišćeni prozori su također obavezni. Da biste to učinili, najprije uklonite grubu prljavštinu s prozora vodom i pomoću malo tekućine za pranje posuđa.


Nakon toga slijedi poliranje sredstvom za čišćenje stakla ili alkoholom. Dvije su stvari važne za čišćenje prozora bez ostavljanja tragova: nemojte koristiti previše sredstva za čišćenje stakla, jer manje je više.


I nemojte čistiti na žarkom suncu, jer toplina uzrokuje da sredstvo za čišćenje stakla prebrzo ispari.