Dječji odnosi

4 načina kako potaknuti djecu da budu dobra prema svojoj mlađoj braći i sestrama

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Uz trud, posvećivanje pažnje i vremena, vaša će djeca biti skladan mali klan.U vašoj je obitelji više od jednog mališana u obitelji? Evo kako ih naučiti da se svi zajedno lijepo slažu.


Smanjite konkurentnost


Vjerojatnije je da će se vaše dijete lijepo ponašati prema svojoj maloj braći ako ne osjeća ljubomoru. Naravno, mogu se očekivati ​​rivalstvo i prepirke između braće i sestara, ali ako se čini da izmiču kontroli, možete pomoći u smanjenju napetosti.


Na primjer, nemojte uspoređivati ​​svoju djecu među sobom i pokušajte ne kriviti automatski svoje starije dijete za nešto što krene po zlu jednostavno zato što su starija.
Surađujte u jednom trenutku sa svakim djetetom kako bi se osjećali posebno, ali pronađite i načine na koje mogu zajedno raditi i igrati se kako bi ojačali vlastitu vezu, prenosi  Parents. Možda ćete imati obiteljsku večer igranja s djecom naspram odraslih, umjesto da se braća i sestre natječu jedni protiv drugih.


Pripremite ih za dolazak brata ili sestre


Kad u obitelj dođe mlađe dijete, starija djeca mogu se osjećati izostavljeno. Djeca vole biti asistenti, pa bi roditelji trebali tražiti male, dobno prikladne načine kako bi njihovo starije dijete bilo “pomoćnik” novoj bebi. To bi im moglo omogućiti da se osjećaju više uključenima. Svakako pronađite nekoliko minuta svakog dana za bavljenje zabavnom aktivnošću sa starijim djetetom.


Pazite na dobrotu


Djeca imaju tendenciju raditi više stvari zbog kojih im je važna pohvala ili pažnja. Dakle, ako vaše dijete učini nešto posebno lijepo za brata i sestru, napravite veliku stvar oko toga. Mogli biste reći: “To je bilo tako ljubazno od tebe što si pomogla svojoj sestrici da pronađe svoju bojicu.”


Također, istaknite ljubaznost u knjigama, filmovima i stvarnom svijetu. To vašem djetetu daje do znanja koliko vam je to važno i daje primjere koje treba slijediti. Pazite, ipak, da ga ne uspoređujete sa situacijama u kojima vaše dijete nije bilo pristojno, što će ga samo staviti u defenzivu. Ne zaboravite sami oblikovati i poticati dobrotu. Kad vaše dijete vidi da ste ljubazni i korisni drugima, slijedit će vaš primjer.


Neka podučavaju


Djeca vole pokazivati ​​sve nove stvari koje uče. Ovo vam može ići u korist kada je u pitanju poticanje pozitivnosti između starijeg i mlađeg brata. Na primjer, vaše starije dijete može pomoći mlađem vježbati brojanje. Samo pripazite da vaše starije dijete ne bude previše šef s podukama. Intervenirajte ako pretjeraju.