Novogodišnje odluke

Predlažemo da 2021. kreirate po svojoj mjeri. Učinite ju boljom, ljepšom i mirnijom

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Biti tu jedni za druge je win-win situacija, jer ćete se osjećati mirnije, a vaši najmiliji osjećat će se sigurnije.

Čini se da je empatija bila katalizator koji je svijet trebao nastaviti razvijati tijekom 2020. godine. Neki od vas su to imali u sebi i taj je osjećaj rastao tijekom turbulentnih vremena, dok neki od nas još uvijek trebaju raditi na tome da budu manje sebični i više vježbati čin ‘buđenja u tuđim cipelama’.


Ako smo nešto naučili tijekom ove pandemije, jest da bolest ne poznaju klasu, dob, status ili etničku pripadnost.


Zbog toga bismo trebali naučiti o umanjivanju predrasuda prema drugima i jednostavno izraziti svu dobrotu koja postoji u nama. Živjeti u tako krhkim vremenima, empatija ne košta puno. Češće nego ne, sve što će ljudima trebati od vas je zagrljaj, osmijeh ili ljubazna riječ.


Izdvojili smo nekoliko rezolucija za Novu godinu koje biste mogli uvrstiti u svoju svakodnevicu i tako oplemeniti 2021.


Tražite što vas ispunjava


Možda zvuči kao klišej jer je potraga za smislom sve što nastojimo činiti svake godine. Međutim, ova rezolucija ima potpuno drugu težinu kada je u pitanju 2021.


Vidjeli smo kako se stvari mogu promijeniti u tako kratkom vremenu i možda nemamo kontrolu nad onim što se događa. Dobro je nadati se da svatko od nas 2021. godine pokuša odrediti više vremena za samoću i posvetiti se osobnom razvoju i miru.


Možda samo mirno sjedenje, češće osluškivanje šaputanja vjetra, vode ili zraka, što nam zasigurno može pružiti više unutarnjeg mira i snage da tražimo snove koje imamo, kakvi god oni bili.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Budite tu za svoje prijatelje i obitelj


Ovo je možda najlakši, ali najvažniji cilj koji možete postaviti za 2021. A vjerojatno i najlakši za ostvarenje, budući da za to treba biti samo vaša volja i predanost. Dodajte tu malo ljubavi, razumijevanja i suosjećanja i spremni ste za realiziranje ove novogodišnje rezolucije.


Svima nam je potrebna nečija podrška da nastavimo voditi naše bitke 2021. godine, zato budite prisutni kad vam prijatelji i obitelj kažu da ih trebate ili ako izraze minimalne znakove da im je potrebna pažnja i razumijevanje. Biti tu jedni za druge je win-win situacija, jer ćete se osjećati mirnije, a vaši najmiliji osjećat će se sigurnije.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Umjetnost


Nemojte razmišljati o stvaranju umjetnosti, samo to učinite. „Neka svi ostali odluče je li to dobro ili loše, vole li to ili mrze. Dok oni odlučuju, napravite još više umjetnosti”, kako je kazao Andy Warhol


A citat govori sve. Bez obzira na to što mislite u čemu ste dobri, bilo da je to pisanje, recitiranje, pjevanje, sviranje instrumenta, crtanje, dizajniranje ili slikanje – samo naprijed i napravite još malo od toga.


Najgori je scenarij da ćete svoje djelo zadržati za sebe – pa zašto ne? Samo naprijed i pustite da toksičnost nestane dok je uklanjate kroz papir, glazbene note ili boje. Opcije su neograničene.


Neka godina koja dolazi puna smislenija, sadržajnija i osjećajnija. Samim time, bit ćete sretniji bez obzira što se događalo oko vas.


Pročitajte još knjiga


Ovo može zvučati teško. Nije jednostavno ukomponirati rad u smjenama, učenje, brigu o djeci, starijima i slobodno vrijeme za neko druženje.


Ipak, čitanje je vrlo koristan čin brige o sebi koji možete početi više vježbati u 2021. Ako ne cijelu knjigu u jednom tjednu, vježbajte čitati 25 stranica svake večeri i pogledajte kako to utječe na vaš san, kritičko razmišljanje i duševni mir.