Pozitivan utjecaj

Ovo se događa s vašim tijelom ako svaki dan utrošite 10 minuta na hodanje

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Hodanje ima brojne pozitivne učinke stoga ga nemojte podcijeniti ovu aktivnostKronično vam nedostaje motivacije za bavljenje nekom fizičkom aktivnosti? Na samu spomen trčanja ili terena vi izgubite volju i želju za životom? Često nije potrebno baviti se sportom kako bi se osjećali bolje i učinili nešto za svoje zdravlje. 


Šetanje je podcijenjeno. Ova fizička aktivnost čini puno više dobrog našem tijelu nego što znamo. Zbog toga često zanemarimo da i hodanje može biti svakodnevna fizička aktivnost, pogotovo ako vam nedostaje motivacije za kretanje. 


Hodanje utječe na naše raspoloženje


Hodanje pozitivno utječe na naše cjelokupno raspoloženje. Ono djeluje opuštajuće, nešto poput antistres terapije. Boravak na svježem zraku godi i tijelu i psihi. 


Hodanje povećava koncentraciju
Hodanje izravno utječe na mozak, a istraživanja su pokazala da svakodnevno bavljenje ovom fizičkom aktivnosti potiče kognitivne sposobnosti. 


Hodanje produljuje životni vijek


Istraživanja su pokazala da desetominutnom šetnjom smanjujemo rizik od prijevremene smrti za čak 15 posto. To znači da redovito hodanje produljuje naš životni vijek. 


Sprječava bolesti krvožilnog sustava


Dugosatno sjedenje negativno utječe na zdravlje, a posebno na krvožilni sustav. Stoga je potrebno potaknuti cirkulaciju. Istraživanja su pokazala kako i desert minuta šetanja smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. 


Hodanje sagorijeva kalorije


Vjerujete kako morate trčati ili skakati kako biste sagorijevali kalorije? Čak i desetominutna šetnja pomaže prilikom mršavljenja. Za deset minuta prosječnog hodanja gubite i do 50 kalorija. 


Hodanje uvijek možete ubaciti u svoju svakodnevnu rutinu. Čak i ako se bavite nekim sportom, hodanje nije na odmet. Nekad ostavite auto, izađite jednu stranicu ranije iz autobusa ili pustite svoju omiljenu glazbu i uputite se u šetnju.