Putevi i stranputice

Visoko školstvo mora poraditi na sebi

Zlatko Crnčec

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Jučerašnji događaji sigurno neće pridonijeti ugledu ovog Fakulteta kao i cijelog sustava

placeholder


Policijska istraga na Ekonomskom fakultetu u Rijeci svakako je neugodna ne samo za one koji su njome obuhvaćeni već i za instituciju kao takvu. Ali ta neugoda sigurno ide i dalje i šire.


Ovaj i svi slični slučajevi posebno su delikatni jer su se dogodili u visokoškolskim ustanovama. A one nisu samo mjesto gdje se stječe znanje u znanstvenoj disciplini koju je student odabrao. Mada to zaista jest najvažnije, to ipak ne bi trebalo biti jedino što je netko ponio sa sobom nakon što je pet godina proveo na nekom fakultetu. Naravno, u današnjem utilitarnom svijetu gdje bi se sve što čovjek uči, zna i što ga na kraju krajeva i zanima, trebalo imati neku neposrednu i gotovo instantnu praktičnu primjenu. Kao da je potpuno izgubljena potreba da pritom osoba stekne i neke druge kvalitete i svojstva. Da postane kompletna osoba koja će osim znanja posjedovati i neke osnovne ljudske kvalitete. Obrazovne ustanove ne samo kod nas nego i u cijelom svijetu ionako sve manje obraćaju pažnju na ovaj moment. A kada se na to doda i jedan ovakav slučaj, nije nimalo čudno da nam je populacija što mlađa, to ciničnija. Naravno, ima tu i puno drugih faktora koji utječu na ovakvo raspoloženje mlađe populacije. Ali i njihovih starijih sugrađana. Svi znamo o čemu se radi, ali ako već postoji i sama sumnja da se događaju ovakve stvari na samom izvoru znanja, onda to samo dodatno pridonosi općoj ravnodušnosti i cinizmu. I to ne samo kod mladih.


Ima tu i još par dimenzija za cijeli ovaj problem. O njemu se dosta pisalo proteklih tjedana nakon što je Vlada izašla s prijedlogom koeficijenata za zaposlene u državnom sektoru. Neki dijelovi ovog prijedloga na nož su dočekani u nekim sindikatima koji predstavljaju zaposlene u javnom i državnom sektoru. Uredbom o koeficijentima nezadovoljni su i sindikati koji predstavljaju zaposlene u znanosti i visokom obrazovanju. Oni će biti zastupljeni i na današnjem prosvjedu na Markovom trgu.
Naravno, nema nikakve izravne veze činjenica da se zaposleni u visokom školstvu kroz sindikalne prosvjede bore za više koeficijente, a samim tim i plaće, s time da policija provodi istragu na Ekonomskom fakultetu u Rijeci jer se sumnja da je njegov nekadašnji prvi čovjek zamračio više od 380.000 eura. I da to u recimo zadnjih desetak godina nije jedini takav ili sličan slučaj u nekoj visokoškolskoj ustanovi. Visoko školstvo nije neki usamljeni i izolirani otok. Što se događa u društvu i oko njega, događa se i u njemu samom. Nije to ništa čudno ni neočekivano. Samo puno više strši jer se događa na području za koje se ipak očekuje da bude iznad nekih najprizemnijih poriva.


Tim više što se sektor obrazovanja u svom najvećem dijelu ipak nalazi u toplom krilu majke države. Gdje je posao siguran, a samim tim zaposlenici izloženi manjem stresu nego u privatnom sektoru koji obustavom rada ne može ucjenjivati državu.


Naravno, ovo ne znači da smo protiv toga da se zaposleni u obrazovanju pokušaju izboriti za veća prava. Nekakva elementarna klasna solidarnost ipak mora postojati. Bez obzira na to radi li netko u privatnom ili javnom sektoru. Ali opet oni koji prosvjeduju moraju znati da hodaju po jako tankom ledu u smislu da bi ako pretjeraju sa svojim zahtjevima mogli javnost okrenuti protiv sebe.


Hrvatska svakako mora sačuvati svoje visoko školstvo. To što se u Hrvatskoj još uvijek može studirati besplatno ili uz ipak prihvatljivu nadoplatu, velika je stvar. Civilizacijsko dostignuće koje se ne čini tako sigurnim i nedodorljivim kako je to još donedavno izgledalo. Bilo kakva privatizacija visokog školstva bila bi katastrofa za cijelu zemlju i sve njene građane.


Ne samo za one koji bi zbog toga bili lišeni mogućnosti studiranja već i za sve one koji u njoj žive. Ali ima puno stvari unutar visokog školstva koje bi ono samo trebalo urediti, da se ne događaju slučajevi kao sada u Rijeci, a u zadnjih desetak godina i na nekoliko prestižnih fakulteta u Zagrebu. Ovo u Rijeci treba ostaviti nadležnim tijelima da se vidi što se točno događalo. Presumpcija nevinosti ne postoji bez razloga i ima svoj smisao. Ali ovi jučerašnji događaji sigurno neće pridonijeti ugledu ovog Fakulteta kao i cijelog sustava visokoškolskog obrazovanja.