Piše Tihana Tomičić

Virus odnio šalu

Tihana Tomičić

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Nažalost, ni prvi april u novom normalnom nije ono što je nekada bio: dok smo se ranije toga dana šalili, sada dobivamo nove mjere

placeholder


Nažalost, ni prvi april u novom normalnom nije ono što je nekada bio: dok smo se ranije toga dana šalili, sada dobivamo nove mjere. Stigao je treći val koronavirusa, bolnički sustavi opet su prebukirani, operacije se opet odgađaju, obolijevaju sve mlađi ljudi, a pred nama je zatvaranje terasa, trgovačkih prostora i nošenje maski i na otvorenom. Nikome nije do šale.


Svi stožeri, bilo nacionalni, bilo regionalni, prisiljeni su na nove restrikcije. Tako su u Zagrebu najprije naredili nošenje maski i vani, a onda sinoć tu odluku naprasno povukli. U Rijeci i PGŽ-u mjere idu k ugostiteljskim objektima i privatnim okupljanjima, dok su u Dubrovniku terase već neko vrijeme izvan funkcije.


Uoči Uskrsa, glavno pitanje glasi što to znači za naš turizam. Nekad smo u ovo doba masovno otvarali i uređivali hotele, prvi turisti tradicionalno su se brojili već na Veliki petak, a sada ćemo biti sretni budemo li početkom srpnja počeli brojiti nove dolaske i noćenja.
Malo nade daju stručnjaci iz EU-a koji se nadaju da bi do ljeta Europa mogla prodisati – sudionici videokonferencije o strategiji EU-a za cijepljenje protiv COVID-19 jučer su poslali optimističnu poruku.


Ali ona je bazirana na podacima o cijepljenju, pri čemu je Hrvatska, nažalost, ne svojom krivnjom, na dnu tablice, i zapravo se radi o političkoj poruci.


Njome se žele poslati optimistične vijesti, znajući da pola Europe živi od turizma, ali realnost je da je situacija u Europi trenutno zabrinjavajuća te da se u zadnja tri tjedna pogoršala, pa je prošli tjedan EU imao 1,7 milijuna slučajeva zaraženih i 25 tisuća mrtvih.


Ministrica turizma Nikolina Brnjac pokušava reći da Hrvatska može primiti dio turista i da nije sve izgubljeno, pa izjavljuje kako se trenutno radi na jasnim kriterijima za ulazak u Hrvatsku i da se ide k tome da mogu doći oni koji su preboljeli COVID-19, koji su cijepljeni i oni koji su testirani PCR ili brzim antigenskim testovima, a takvih više nije malo, ali ne preostaje joj drugo nego priznati da je rezervacija manje nego ranijih godina, pa i za Uskrs.


Ostaje joj nada da će se krajem svibnja ili početkom lipnja stanje popraviti, no svima je jasno da su sljedeća dva tjedna ključna, da parafraziramo ministra zdravstva Vilija Beroša.


Stoga su za očekivati još radikalnije mjere nakon Uskrsa, bez obzira što uskoro slijede lokalni izbori i što nijedna politika, ni ona Vladina, ni ona lokalna i regionalna, ne želi uvoditi nepopularne nove restrikcije pred izbore.


No, čini se da će morati, jer jednostavno drugog rješenja nema.


Velik je problem što u trećem valu obolijevaju mahom mlađi ljudi, tzv. radnoaktivno stanovništvo, i stoga će se nakon dijela terasa, teretana, dječjih igraonica, dijela kulture, online školske nastave itd, u sljedećem valu restriktivnih mjera prije ili kasnije morati vjerojatno naći i famozne kladionice, kao i kompletno ugostiteljstvo, osim možda onog koje nudi i hranu, kao što je bilo u drugom valu, najesen.


Sve zajedno ponovo dovodi i do problema ustavnih prava građana, pa se tako mišljenja ustavnih stručnjaka razlikuju o temi nošenja maski na otvorenom.


Uostalom, i predsjednik Republike izjavio je jučer ponovo da maske vani nemaju smisla, doduše usput u svojoj izjavi, dok se ustavni stručnjaci bave dilemom ograničavaju li se time ustavna prava ljudi po modelu razmjernosti, odnosno tvrdnjama da nema dokaza da se virus širi vani jednako kao i u zatvorenom prostoru, a naravno da se opet otvara i pitanje imaju li lokalni stožeri, poput zagrebačkog, pravo u tolikoj mjeri utjecati na život svojih građana.


Stoga je odluka za Zagreb naglo povučena.


Čini se da bi ujednačene mjere za cijelu državu izazivale manje polemika, uostalom virus ne poznaje županijske granice, zar ne, ali politika ekvilibrira između koristi i šteta za gospodarstvo, i koristi i šteta za zdravlje svakog pojedinog građanina.


U odnosu na ostatak država članica EU-a, Hrvatska je i dalje sa svojim mjerama među liberalnijima, ali ako se incidencija virusa u trećem valu nastavi u cijeloj Hrvatskoj onako kako je prisutna u PGŽ-u, ukupna razina restrikcija neminovno će se morati povećati.


Svidjelo nam se to ili ne.