Piše Tihana TOMIČIĆ

USUD anticipirao daljnje dileme

Tihana Tomičić

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

To je svojevrsna poruka i predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću koji se u posljednje vrijeme na krajnje čudnovat način približio stavovima Mosta, i uvelike iznenadio svoje birače

placeholder


Nema diskriminacije, objavio je jučer Ustavni sud koji je davao svoju ocjenu ustavnosti COVID-potvrda. Kako je poznato, tražila se njihova ocjena oko pravila koje se odnose na prijem pacijenata u bolnicama, odnosno obavezno testiranje u zdravstvenim ustanovama i sustavu socijalne skrbi. Sve su te mjere prošle na testu ustavnosti, a jučerašnja ocjena bitna je i kao putokaz u kojem se smjeru Ustavni sud planira postaviti i prema referendumskoj inicijativi Mosta.


Most će sutra objaviti s koliko potpisa za referendum o COVID-potvrdama ide pred institucije u daljnju proceduru, no čak i ako budu imali valjanih oko 370.000 potpisa, koliko je zakonski minimum za pokretanje referenduma, unaprijed im može biti jasno da od toga – gotovo sigurno – neće biti ništa.


Ustavni sud ovakvim je stajalištem zapravo anticipirao ono što se tijekom tog postupka kroz ocjenu ustavnosti Mostovih pitanja za referendum može dogoditi. Ako je već dosad utvrđeno da COVID-potvrde ne diskriminiraju, tada je jasno da USUD neće drukčije prosuđivati ni kasnije, kad se bude trebalo izjašnjavati o Mostovoj inicijativi. Tako da je situacija za njih svakako gubitak, a nikako pobjeda.
Ali u redu, mostovci se deklariraju kao ljubitelji procedure, pa neka nastave i pokušaju gurati dalje svoju politiku, pa kako god na kraju prošla. Nismo rođeni da dimimo, nego da gorimo, rekao bi njihov zastupnik Marin Miletić. Pa ako izgore, učinit će to svjesno.


Drugo, to je svojevrsna poruka i predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću koji se u posljednje vrijeme na krajnje čudnovat način približio stavovima Mosta, i uvelike iznenadio svoje birače slijeva.


On je u zadnje vrijeme prilično lavirao u stavovima oko COVID-potvrda (kao i u nizu drugih tema, ali to je i druga tema) jer je veliki pobornik cijepljenja, pa je tako i sam odavno primio tri doze cjepiva, ali istovremeno potvrde smatra terorom i podržava izjave Nine Raspudića na ovu temu.


Što je najzanimljivije, i tri ustavna suca koja su jučer imala izdvojeno mišljenje, a smatraju se bliskima predsjedniku Milanoviću, zapravo su ponovili tu svoju poziciju koju su imali i ranije – isto je bilo i kod izjašnjavanja Ustavnog suda oko kandidature prof. Zlate Đurđević, koja na kraju nije dobila podršku, a ista tri suca su dala izdvojeni stav.


Naravno, Milanović naziva Ustavni sud »HDZ-ovim kombinatom« i ne drži do onoga što oni govore i ocjenjuju, što je samo nastavak njegova unižavanja institucija u ovoj državi. No, iznad Ustavnog suda je, kao i iznad Sabora, samo Bog, da parafraziramo tu uzrečicu, stoga će i Most i Milanović morati prihvatiti njihov stav.


Bitno je da su oni u svom obrazloženju jasno rekli kako COVID-potvrde u zdravstvenom i socijalnom sektoru »imaju zakonsko uporište i posvećene su zaštiti zdravlja ljudi, a prvenstveno najranjivijih skupina i zaključili smo da je mjera prikladna da ostvari cilj zaštite zdravlja, nužna je, nije bilo manje restriktivnih mjera od nje i nije imala prekomjerni teret za adresate; mjera je razumna, temelji se na stručnim i znanstvenim radovima te, prema tome, nema diskriminacije«, kako je jučer objašnjeno.


Ključno je da mjera »nema prekomjerni teret za adresate« – dakle, ocijenjeno je da testiranje za sve osobe koje odbijaju cijepljenje i nemaju COVID-potvrde, nije nikakav nepodnošljiv akt. Jer i nije. Zaista je u pitanju samo vatica i postupak od dvije-tri sekunde.


Na koncu, ovih dana još slijedi izjašnjavanje USUD-a oko COVID-potvrda u javnom sektoru, nakon što se o tome izjasni i Vlada, a nije nevažno i da se od Stožera očekuje da ubuduće mora objašnjavati svoje odluke, što znači da neće trebati čekati ničije zahtjeve za ocjenu ustavnosti, nego će se automatizmom prosuđivati svaka nova odluka.


To je mudar stav Ustavnog suda jer će se na dnevnoj razini otklanjati dileme oko eventualnih novih mjera. Sve to prolazi u sjeni činjenice da je u Zagrebu prošle subote trebao biti održan veliki prosvjed protiv COVID-potvrda, ali je sve praktički završilo na minornom okupljanju nekoliko stotina građana.


Očito, tema je apsolvirana i teško da će dalje moći izazivati veće društvene rascjepe. U situaciji velike zdravstvene krize u kojoj živimo već skoro dvije godine, to je svakako dobra vijest. Dodatne podjele ili masovke na ulicama ne bi donijele ništa dobra.