UVODNIK

Tri problema Vlade

Tihana Tomičić

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Korona i potres su izvanredne situacije s kojima se u ovom mandatu bori Vlada, no da njih nije bilo, upravo ovaj proces stavljanja pozdrava ZDS izvan sfere poželjnoga »u javnoj upotrebi« bilo bi vjerojatno jedan od glavnih političkih ciljeva Plenkovićeve Vlade.

placeholder


Vaccine diplomacy has turned into vaccine hijacking, lijepo je na hrvatskom jeziku da ga cijeli svijet razumije hrvatski premijer Andrej Plenković objasnio situaciju na globalnom tržištu cjepiva. Dakle, diplomacija oko cjepiva pretvorila se u kidnapiranje cjepiva, izjavio je jučer. A to je i logično jer je s promjenom političkih odnosa u Americi i odlaskom antivaksera Donalda Trumpa, američko tržište postalo nova meta farmaceutske industrije, na štetu EU-a, a time i Hrvatske kao njezinog dijela.
Uz potres i novi soj koronavirusa koji je pred vratima, to su glavne teme kojima se Vlada i premijer moraju baviti. To su i teme na kojima državne vlasti padaju ili pobjeđuju, treba samo pogledati situaciju u Nizozemskoj, Češkoj ili Brazilu, gdje se zbog korone događaju masovni prosvjedi ili bojkoti vlada. I u Hrvatskoj će se uspjeh ove vlasti mjeriti uspjehom borbe protiv korone, i naravno dodatno još i potresa, odnosno uspjehom obnove.


No, još je jedna stvar na kojoj će se mjeriti uspjeh i smisao ove Vlade, a to je jedna prastara tema zvana ZDS. Čini se da smo na pragu promjene politike u Hrvatskoj, i odluke o tome treba li zakonski zabraniti ZDS, kao što manjinske udruge traže. Uz ove globalne teme i elementarne nepogode, pojavila se i vijest da su se na poziv Židovske općine Zagreb okupili predstavnici praktički svih parlamentarnih klubova, osim najdesnijih, gdje je iznesen prijedlog da se ustaški pozdrav zabrani, odnosno da se znatno povećaju kazne za njegovo javno isticanje. Na sastanku je bio i predstavnik HDZ-a, a ovo je tek prvi krug razgovora, no svakako je znakovito ono što je izjavio predstavnik SDSS-a Milorad Pupovac: »Za nas je važno da se pronađe način da se zabrani i kažnjava javna upotreba fašističkih, ustaških, četničkih, kolaboracionističkih znamenja«.


Kao realpolitičar, Pupovac zna da će prijedlog potpune zabrane ZDS-a teško proći, odnosno možda i nikako ako bi se Plenković našao suprotstavljen velikoj većini još uvijek konzervativnog članstva HDZ-a, no zato ovaj cijeli proces razgovora, inicijativa i pregovora koji je pokrenula Židovska općina u Zagrebu s vremenom vodi barem do drugog, pragmatičnijeg cilja, a to je da se, ako ništa drugo, znatno postrože kazne za onaj dio upotrebe ZDS-a koji je i po sadašnjim odredbama prepoznat kao govor mržnje. Iz Pupovčeve izjave o kažnjavanju »javne upotrebe« ustaškog pozdrava, jasno je da bi cijela inicijativa mogla ići u tom smjeru – strože kazne i stroža sudska praksa prema »javnoj upotrebi« tog spornog pokliča. U prijevodu, ako bi se insignije HOS-a, koje su u nekim prilikama legalne, našle »u javnoj upotrebi«, kao na primjer prije nekoliko dana na obljetnici akcije Maslenica, da li bi to značilo da nije poželjno da se one javno ističu?
Pupovac je kao predstavnik SDSS-a sastavni dio vladajuće koalicije s HDZ-om, dapače SDSS ima i mjesto potpredsjednika u Vladi, i jasno je da ovakve izjave ne daje nepromišljeno ili nesmotreno, a vjerojatno ni bez dogovora s vodstvom vladajuće koalicije. Stoga nije teško zaključiti: HDZ možda neće biti spreman javno izreći da se ZDS zabranjuje, kako se ne bi iritirala braniteljska populacija (izborna baza), ali bi se moguće išlo u smjeru promjene prakse kod isticanja tih insignija »u javnoj upotrebi«. Nakon što je predsjednik Zoran Milanović dobio i podršku vojnih zapovjednika za odlazak s komemoracije na Maslenici prošlog tjedna zbog toga, jasno je da u Hrvatskoj polako sazrijeva i klima da se vlast i društvo snažnije postave prema takvim neprimjerenim pokličima. Ako se društvo ne bi razvijalo u tom smjeru, slobodno bi se moglo reći da je mandat ove Vlade bačen u vjetar.


Naime, korona i potres su izvanredne situacije s kojima se u ovom mandatu bori Vlada, no da njih nije bilo, upravo ovaj proces stavljanja pozdrava ZDS izvan sfere poželjnoga »u javnoj upotrebi« bilo bi vjerojatno jedan od glavnih političkih ciljeva Plenkovićeve Vlade. Uostalom, bez takvog trenda, ni SDSS-a i manjinaca vjerojatno ne bi bilo u ovoj vlasti. To je politika malih koraka i »zaobljavanja uglova«, kao dio prirodne evolucije ka građanskom društvu.