Tihana Tomičić

Tanka, ali stabilna većina – pravi fenomen

Tihana Tomičić

Foto: Davor Kovačević

Foto: Davor Kovačević

HDZ je danas po svim istraživanjima dvostruko jači od SDP-a, a šansa da se SDP, Socijaldemokrati i Možemo svi zajedno ujedine u novoj borbi za Sabor, praktički je ravna nuli

placeholder


Kakav je to fenomen da za saborsku većinu treba imati minimalno 76 ruku, i točno toliko ima Plenkovićev HDZ, a da je to ujedno najstabilnija koalicija i Vlada dosad? Mi analitičari pitamo se to i čudimo, ali evo osim Hrvoja Zekanovića koji je neformalni i neevidentirani član te većine, Plenković skoro cijelo ovo vrijeme ima i podršku jednog Silvana Hrelje, predstavnika HSU-a, koji zajedno s ostalima iz saveza uglavnom unisono podupire Vladine prijedloge.


Hrelja je u Sabor bio ušao na listi sa SDP-om, i to u riječkoj 8. jedinici, ali je u međuvremenu za “cijenu” usklađivanja mirovina i praćenja rasta troškova života, mirno uplovio u Plenkovićevu matematičku jednadžbu, mada ne formalno. Dapače, istupa zastupajući Vladine prijedloge, i nitko se puno ne brine oko toga. Čak je HSU zahvaljujući tome u zanjedm Crodemoskopu na višem postotku nego dugo vremena ranije, na preko tri posto podrške.


Slično je nekako i sa samim članovima vladajućeg saveza, koji imaju i nominalno svoje kadrove u ministarstvima i javnim poduzećima, HSLS-om i HNS-om. Iako imaju svoje politike i svoje prijedloge, pa tako HNS predsjednik Stješan Čuraj ovih dana Hrvatsku obilazi sa svojim prijedlogom mirovinske reforme, a ponekad znaju i javno kritizirati Vladu, i oni su čvrsto u Plenkovićevoj većini. I nikad dosad nisu zakazali.
Unatoč odnosima Hrvatske i Srbije koji znaju biti nategnuti, posebno posljednjih dana kad je srbijanska premijerka Ana Brnabić Hrvatima spominjala Jasenovac u kontekstu naše aktualne državne politike, a Milorad Pupovac govorio o zločinima nad civilima nakon Domovinskog rata, zbog čega Srbija čak podiže optužnice protiv Hrvata, i SDSS je nadasve stabilan Plenkovićev partner. Ni odlazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića to nije promijenio – ušla je Anja Šimpraga, glatko i tiho, kao da se ništa nije ni dogodilo.


Reformisti Radimira Čačića su posebna priča – da ih čovjek samo sluša, naročito o nesposobnosti javne uprave, slaboj obnovi od potresa i nepoduzetničkoj klimi, čovjek bi pomislio da su žestoka oporba. Ali ne, Čačić i njegova zastupnica u Saboru Natalija Martinčević ne dovode u pitanje Plenkovićeve prijedloge i uvijek glasaju za njih. Ako glasaju drugačije, kao kod pitanja pobačaja, tada znaju da će HDZ dobiti podršku desnije desnice, pa znaju da mirno mogu isploviti i iz te oluje. Nešto su rogoborili i kod Plenkovićeva prijedloga da Čuraj postane ministar gospodarstva, što je bio njegov primarni prijedlog, ali kad su izminirali HNS, svoju bivšu stranku, poslije su bili mirni i Plenković je mirno rekonstruirao Vladu.


Dalo bi se o odnosima u vladajućoj koaliciji još mnogo tinte potrošiti, no i jučerašnji dan je pokazao da njegova većina nije upitna, ni za nove mjere oko energenata i derivata, kao ni ranije kod rekonstrukcije Vlade i slično. U svakom slučaju, brojala ta većina 76, ili 77 ili na trenutke čak 78 ruku, ona nije velika, ali je stabilna i sigurno je da može potrajati do kraja mandata 2024. godine.


A možda je problem u opoziciji? SDP se atomizirao i danas postoji “SDP 1990.” i uz njih novi Socijaldemokrati koji će se formalizirati tijekom ljeta, i to vjerojatno pod nazivom KRIK, što bi trebao biti apel za spas Hrvatske. Možemo! muku muči i sa Zagrebom, a iako iz SDP-a tvrde da već surađuju u Zagrebu, Rijeci i PGŽ pa na izborima za Sabor tek treba samo proširiti već postojeću suradnju, u Rijeci je Možemo! potiv Galeba, a ni u PGŽ baš ne drži većinu SDP-u. U Puli je suradnja već propala, a u Pazinu gdje Možemo! ima vlast, praktički SDP-a ni nema, što također govori samo za sebe. Uostalom, što znači najava iz SDP-a da će s Možemo! surađivati u svih deset jedinica, kad u dijelu njih, poput Bjelovara ili dijelova Slavonije više nema ni SDP-a, a kamoli da je Tomaševićeva platforma uspjela osnovati organizacije.


Tako Plenković može mirno broditi dalje, sa svojom stabilnom saborskom većinom s jedne strane, i podrškom u anketama s druge strane. HDZ je danas po svim istraživanjima dvostruko jači od SDP-a, a šansa da se SDP, Socijaldemokrati i Možemo svi zajedno ujedine u novoj borbi za Sabor, praktički je ravna nuli.