Tihana Tomičić

Procjena: dedramatizacija

Tihana Tomičić

Mario Banožić i Zoran Milanović / Foto Miroslav Lelas/PIXSELL

Mario Banožić i Zoran Milanović / Foto Miroslav Lelas/PIXSELL

Izlazna strategija za obojicu je izmjena Zakona o obrani, kojom bi se preciznije definirale ovlasti ministra obrane i MORH-a u odnosu na predsjednika Republike i Oružane snage, a jednako tako i daljnji rast budžeta za obranu, neovisno o nabavci aviona Rafale

placeholder


U očekivanju dana D, današnjeg sastanka Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), koji može završiti zakopavanjem ratne sjekire ili pak totalnim ratom, jučer je trajalo puškaranje. On privatizira HV, kaže jedan. On politizira HV, odgovara drugi.


Da je javnost itekako zabavljena sukobom predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, pokazuje zadnje istraživanje javnog mnijenja, po kojem rejting Milanovića raste, što je posljedica činjenice da on s jako puno duha skoro pa doslovno zabavlja naciju svojim nametanjem autoriteta nad ministrom obrane. Bitno mu je skočio pozitivan dojam, oko 2 posto, otkako ovaj najnoviji sukob traje. Predsjednik evidentno počinje zahvaćati i značajan dio birača desnice – to ne mora ni čuditi, jučer je na primjer našao vremena čak i da primi predstavnike Udruge veterana, vojnika i domoljuba. Vjerojatno više ne postoji niti jedna udruga branitelja s kojom se još nije susreo, jednako kako što održava i sastanke s vlastitim savjetnikom za obranu i nacionalnu sigurnost Draganom Lozančićem, o čemu potom službeno obavještava javnost.


No, istovremeno, to istraživanje pokazuje i značajan pad povjerenja u institucije, što je također izravna posljedica recentnog sukoba. Ljudi i dalje misle da je »nitko« ipak najpopularniji političar, a skoro dvije trećine svih građana misli da država ide u krivom smjeru. I upravo je to vjerojatno najteža posljedica ovog sukoba. On će pridonijeti daljnjoj devastaciji institucija.
Jednako je loše i to što, da nije bilo umirovljenja brigadira Elvisa Burčula, na dnevni red vjerojatno uopće ne bi došla tema stanja u Hrvatskoj vojsci, u prvom redu materijalnog stanja o kojem zadnjih dana predsjednik Milanović govori, a što je formalno i tema današnjeg »the sastanka«. Da je ministar obrane produljio službu brigadira Burčula, bi li predsjednik Republike uopće progovorio o lošim uvjetima u vojarnama i s vojnom opremom? Pitanje za milijun kuna. Ministar mu je jučer jasno poručio da promjene odluke o tom umirovljenju neće biti, jer se ona smatra zakonski osnovanom. No, putem medija mu je poručio i da bi na stol moglo doći pitanje koliko se novca troši na resurse HV-a koje za svoje potrebe upravo koristi predsjednik. Ako se na tome i danas bude inzistiralo, nije teško pretpostaviti da sastanak neće dobro proći, i da ćemo svjedočiti novoj epizodi »razjarenog predsjednika«. S druge strane, pitanje je jesu li doista potrebni i scenariji po kojima na sastanku premijera s generalima HV-a jučer sudjeluje i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, te ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman. Jandroković je za Pantovčak crvena krpa, to se zna. Naravno, iz Vlade će komentirati da je dolaskom predsjednika Sabora pripremni sastanak podignut na još višu razinu, a da je i predstavnik MVP-a sigurno nužno potreban sugovornik zbog procesa nabavke novih aviona i slično. No, činjenica je da se i time dodatno potpiruje vatra uoči današnjeg sastanka. A u zraku je i dalje južina.


Ipak, sastanak bi mogao završiti i kao deja vu: prije točno godinu dana, 23. studenoga, javnost je s jednakim nestrpljenjem čekala sjednicu VNS-a. Tada su sukobi nastali oko ocjena karaktera napada na Vladu, kad se pred Banskim dvorima pucalo i kad je premijer bio naročito osjetljiv na tu temu, a predsjednik je minorizirao cijeli događaj. Retorika uoči tog sastanka je bila slična kao i sad, no njih su dvojica ušla na VNS, na nebu su bili teški, tmasti oblaci, povremeno su sijevnule i munje – ali ne i na VNS-u. »Sve odluke donesene su konsenzusom«, rekao je tada nakon sjednice Plenković. Na pitanje novinara je li bilo kritika predsjednika Milanovića, rekao je: »Ne, ta je tema apsolvirana«. Kao rukom odneseno. Kao s revera otreseno. Hoće li tako biti i danas? Izlazna strategija za obojicu je izmjena Zakona o obrani, kojom bi se preciznije definirale ovlasti ministra obrane i MORH-a u odnosu na predsjednika Republike i Oružane snage, a jednako tako i daljnji rast budžeta za obranu, neovisno o nabavci aviona Rafale. Za divno čudo, nakon svih kriza, u državnom proračunu još ima novaca za takve intervencije i u 2022. godini, a pokazalo se da vrh Vlade zna dobro procijeniti kad treba odriješiti kesu za mir u kući, ne samo na temama obrane, nego i COVID-testiranja, mjera za ugostitelje itd.


Stoga, procjena današnjeg dana D? Dedramatizacija.