Uvodnik

Predsjednik inovator

Tihana Tomičić

Foto Miroslav Lelas/PIXSELL

Foto Miroslav Lelas/PIXSELL

Iako mu holivudske dive i cijeli taj filmski svijet idu na živce, ipak kao u telenoveli, koja kao žanr funkcionira po točno određenim pravilima podgrijavanja tenzija u ključnim scenama, uz odgađanje krajnjeg rješenja, Milanović tako već tjednima pušta »dimne signale« o tome da mu se potencijalni javno poznati kandidati ne sviđaju, te da će on uskoro izaći sa svojim imenom

placeholder


Ovih dana obilježavamo godinu dana od inauguracije predsjednika Zorana Milanovića. Tada je dominirala Josipa Lisac i njena originalna himna, danas su u fokusu neke potpuno druge stvari. U tih godinu dana bilo je uspona i padova, Milanović je bio omiljen ili manje omiljen, pokazalo se da javnost baš ne podržava besplodne političke sukobe s premijerom, ali da uvelike podržava njegovo ograđivanje od HOS-a, kad bi odlazio s manifestacija zbog neprimjerenog znakovlja. Sve u svemu, njegov je karakter i dalje snažno prisutan, i dalje može iznenađivati izjavama i istupima, a po zadnjim anketama ponovo je i najpopularniji političar u zemlji.Prva godina mandata, nažalost, prolazi mu praktički bez mogućnosti da ostvari ključan dio svojih ovlasti, a to je vođenje vanjske politike, jer je zbog korone svijet u globalu na čekanju. Nema putovanja, nema posjeta, nema susreta. Vjerojatno zato, a možda i čisto larpurlartistički jer su vremena za sve pomalo čudna, predsjednik je uvelike okrenut unutarnjoj politici, najčešće tumačenju Ustava i općenito ustavnim pitanjima. Od ranije znamo da su to teme koje ga kao pravnika posebno zanimaju, već je i ranije znao biti inovativan, na primjer dok je još kao premijer predlagao da se šefa države ponovo prestane birati na neposrednim izborima, te da se ovlast biranja predsjednika vrati u parlament. Mnogi bi dali ruku u vatru da ga iritira ustavna pozicija predsjednika, koja nema dovoljno ovlasti u hrvatskom sustavu, pa je i zato često fokusiran na ove teme.


No, da će u svom mandatu svakako biti inovativan, to se možda najbolje vidi po načinu na koji gleda izbor predsjednika Vrhovnog suda, što je trenutno jedna od najaktualnijih tema. Naime, u tijeku je natječaj za izbor predsjednika te institucije, a prema zakonu tu osobu, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda Republike Hrvatske i nadležnog odbora Hrvatskog sabora, na prijedlog predsjednika Republike Hrvatske bira i razrješuje Hrvatski sabor. Zasad su se u postupku pojavila tri kandidata, od kojih je jedan i aktualni predsjednik te institucije Đuro Sessa, ali Milanović nije zadovoljan tom ponudom. »Ovi su se prijavili kao na muzičkoj stolici u zadnjoj minuti«, govori o kandidatima.
Iako mu holivudske dive i cijeli taj filmski svijet idu na živce, ipak kao u telenoveli, koja kao žanr funkcionira po točno određenim pravilima podgrijavanja tenzija u ključnim scenama, uz odgađanje krajnjeg rješenja, Milanović tako već tjednima pušta »dimne signale« o tome da mu se potencijalni javno poznati kandidati ne sviđaju, te da će on uskoro izaći sa svojim imenom.


To »uskoro« traje već nekoliko tjedana i nacija je napeta – »suspense« raste. Milanović kaže: »Ja te kandidate neću sada odbiti, ali to za mene sada ne predstavlja ništa. Mog kandidata doznat ćete na vrijeme. Kandidat za kojeg se odlučim može zapeti u Saboru, a može i proći. Ime možemo očekivati brzo«. Zalaže se za pristup po kojem on kao predlagatelj ne mora uopće predložiti osobu koja se javila na natječaj, već dapače – onu koja se nije javila. Štoviše, kako kaže, ta osoba ne mora biti čak niti iz sudačke prakse.Time je već zbunio vladajuću većinu u Saboru, pa se tako šef HDZ-ovog kluba u parlamentu Branko Bačić pita pa kako ćemo, bogati, izabrati kandidata koji nije ni pristupio natječaju?! Zar se nećemo držati zakona kao pijan plota? Čovjek se iskreno čudi. I novinari se čude, pa pitaju zašto onda ne promijenimo zakon ili ga ne uputimo Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, ali predsjednik inovator kaže kako je »taj zakon bespredmetan, i on nema nikakav utjecaj na dužnost predsjednika da predlaže kandidata, kao da nabavljamo ugljen«. Ali ova napetica onda ostavlja otvorenim još jedno pitanje: ako to može biti osoba koja nije na natječaju, niti mora biti iz sudačke prakse, je li ovdje riječ o politizaciji uloge Vrhovnog suda?No, neće biti ni da je to, jer u konačnici predsjednik najavljuje da će o tom imenu razgovarati i s predsjednikom HDZ-a, odnosno premijerom, a i predsjednikom SDP-a, jer to mora biti kompromisno ime. Što je svakako poželjno. Ali koje nije na natječaju. I koje će isplivati njegovom odlukom, umjesto zapisanom procedurom.


Kud to vodi? Ne znamo, morat ćemo čekati predsjednika inovatora da nam otkrije. To be continued…