Piše Tihana Tomičić

Poruke Srbiji su jasne

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Na proslavi Oluje dominirale su poruke Milanovića i Plenkovića upućene Beogradu i Srbiji

placeholder


Prošle godine, na 25. obljetnicu Oluje, proslava je uglavnom bila okrenuta unutarhrvatskom pomirenju, da ne kažemo pomirbi. Prvi put predstavnici SNV-a i SDSS-a bili su na proslavi u Kninu, a sve su pratili i organizirali predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji su tada bili u izrazito pomirbenoj fazi, i velika obljetnica doista je dostojanstveno obilježena. Vladao je lijepi duh zajedništva i državništva.


Ove godine potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Kninu nije bilo, no to je ovoga puta bilo i manje bitno.


Glavna poruka političkih predstavnika srpske zajednice poslana je prošle godine, i o njoj se nema što dalje raspravljati.
Vjerojatno upravo zato, jučer su na proslavi Oluje dominirale poruke Milanovića i Plenkovića upućene Beogradu i Srbiji, i upravo su one obilježile jučerašnju proslavu.


Sad kad je unutar Hrvatske postignuta svijest o svim dobrim i lošim stranama Oluje, te je svima jasno da je to bila pobjednička i legitimna akcija, ali da je pritom bilo i nepotrebnih žrtava srpskih civila, vrijeme je za nove poruke. A one prema Beogradu idu u dva smjera.


Prvo, poruka je Srbiji kako Hrvatska neće odustati od traženja informacija o svojim nestalima, bez obzira na sva druga pitanja koja će se možda glatko rješavati jer je otkrivanje istine trajna dužnost Hrvatske.


»To je poruka i našoj susjednoj zemlji Srbiji, koja je po meni trebala napustiti jalovu retoriku prošlosti, suočiti se sa svojom odgovornošću i okrenuti se politici pomirenja i budućnosti«, poručio je premijer Plenković, a jednako tako poentirao i predsjednik Milanović, koji kaže kako Hrvatska to ne radi iz pakosti, nego zato što je »pobjeda u Oluji isključivo i čisto samo naša«, i na susjedima je da pomognu da se rasvijetle nepoznanice o ljudima koji su u ratu nestali, a hrvatski su građani.


Vrlo je važno da obojica jasno Beogradu poručuju da su saznanja o nestalima conditio sine qua non bilo koje druge nadgradnje i suradnje.


A upravo to vodi k drugoj poruci, koju su i Plenković i Milanović jučer poslali iz Knina srbijanskom vodstvu – da su spremni podržati Srbiju na nekom novom, modernom europskom putu ako na tom temeljnom pitanju nestalih bude suradnje.


»Imam poruku za prijatelje iz Beograda, sve se možemo dogovoriti, čak možemo i trgovati, jer novac je taj koji kupuje sigurnost«, rekao je vrlo eksplicitno Milanović.


To doista znači samo jedno, s obzirom na to da Hrvatska sigurno nije ta koja će sama davati Beogradu bilo kakav »novac« – da je riječ o europskom novcu, do kojeg će u dogledno vrijeme i Srbija moći doći kad ispuni uvjete za članstvo, ali do kojeg sigurno nikad neće doći ako ne ispuni još jedan uvjet.


A to je upravo suradnja s Hrvatskom, kao članicom Europske unije, na pitanju nestalih. Jednostavno, to je točka od koje Hrvatska nikad neće odstupiti, i Beograd će, ako želi biti dio normalnog zapadnog svijeta, na to morati pristati.


Stoga je zapravo za Hrvatsku skoro potpuno nevažno što Aleksandar Vučić u Beogradu, odnosno Zemunu, uzvikuje prema javnosti za svoje unutarnje političke potrebe. On poručuje kako Oluja nije nikakva pobjeda, no to je sve retorika za unutarnje potrebe.


Ključno će biti što Vučić bude govorio u službenim kontaktima s Republikom Hrvatskom, a vrlo brzo će morati popustiti hrvatskim zahtjevima oko nestalih, jer će inače zauvijek ostati zaglavljen na dalekom Balkanu.


Jednako tako nevažno jest i ono što u Kninu govori i uzvikuje marginalizirani predsjednik udruge 9. bojne HOS-a Marko Skejo, koji je i ove godine u Kninu uzvikivao svoj poklič ZDS. No, umjesto da ga, kao niz godina ranije, snimaju televizije, sada ga još snima samo policija, koja će ga vjerojatno i prijaviti za remećenje javnog reda i mira.


On je i jučer izjavio kako je u Oluji »hrvatska vojska srpskoj kobri satrala glavu«, ali te njegove riječi više nitko ne zarezuje. Jer je napokon u Hrvatskoj svanula era u kojoj se i »ustaškoj kobri satire glava«, a to je za ovo društvo barem jednako važno kao i to da je u Oluji oslobođena Hrvatska.


Tako svake godine na simboličkoj razini proslava Oluje dobiva sve više smisla. Nije to samo protokol, ili gesta, kako kaže predsjednik Milanović. Upravo iz Knina dobivamo svake godine nove poruke kojima se Hrvatska mijenja – nabolje. Jer želimo imati državu bolju od onih protiv kojih smo se u Oluji borili, kako je ispravno zaključio predsjednik Milanović.