Damir Cupać

Političko prebrojavanje u Rijeci

Damir Cupać

Hoće li gradonačelnik Marko Filipović izgubiti konstituirajuću većinu

placeholder


Dvije godine od kada su održani zadnji lokalni izbori, a bilo je to 16. svibnja 2021. godine, došlo je vrijeme da se prebroje riječki gradski vijećnici i da se utvrdi trenutačna politička konstelacija u gradskoj vijećnici.


Najave su takve da bi na današnjoj sjednici predstavničkog tijela gradonačelnik Marko Filipović mogao izgubiti konstituirajuću većinu koju čine SDP-ova koalicija, PGS, Akcija mladih, Unija Kvarnera i Možemo! Rijeka. I to na jednoj od najbitnijih točaka dnevnog reda u aktualnom sazivu bez koje nema mira riječkoj izvršnoj vlasti, a toga su svjesni gradonačelnik Marko Filipović i njegovi zamjenici Sandra Krpan i Goran Palčevski.


Riječ je o drugom rebalansu proračuna za 2023. godinu u koji su ugrađena sredstva za povećanja plaća odgojiteljima i odgojiteljicama u riječkim gradskim vrtićima, vatrogascima i zaposlenicima gradske uprave.
Taman kada je završen hod po mukama gradonačelnika Filipovića i uspješno okončana prijetnja štrajkom u dječjim vrtićima, a koji je trebao početi danas, s tim da su prije toga riješene razmirice s vatrogascima, stigla je javna poruka AM-a i UK-a da oni ne mogu podržati rebalans proračuna zbog toga što je iz njega vidljivo da riječka izvršna vlast nije na odgovarajući način operacionalizirala njihove amandmane koji su bili uvjet za prihvaćanje proračuna za 2023.


Nezadovoljni su i nekomunikacijom s gradonačelnikom, a nije im pravo ni to što su u pregovorima o povećanju plaća u riječkim vrtićima izvisili oni koji se vode kao tehničko osoblje i koji rade za plaću koja je sramotna jer je ispod hrvatskog minimalca pa im se dijeli milostinja u vidu zaštitnog dodatka. Možemo! Rijeka nije se javno očitovao pa tek treba vidjeti kako će se postaviti njihovo dvoje vijećnika Nebojša Zelič i Iva Davorija, dok će PGS vjerojatno podržati proračun jer tu podršku uvjetuju prihvaćanjem dvaju amandmana, a koje će Filipović gotovo sigurno prihvatiti.


No, bez glasova Vedrana Vivode i Roberta Salečića rebalans proračuna u trenutačnom odnosu snaga ne može proći jer Filipović bez njih dvojice ne može dobiti apsolutnu većinu od 17 glasova, s obzirom na to da Gradsko vijeće broji 32 člana. Već se u nekoliko slučajeva javljala slična situacija, ali Vivoda i Salečić popuštali su, pa su ključne odluke prolazile.


Ne treba dvojiti da će gradonačelnikova retorika biti da blokiraju sve što je dogovoreno oko povećanja plaća, što je prilično jak argument. Postoje dvije opcije, ili će se njih dvojica opet predomisliti ili će Filipović izvući asa iz rukava kako bi dobio potrebni 17. glas, pod pretpostavkom da rebalans proračuna podrže PGS i Možemo! Rijeka.


No, u nekoliko polemika koje su vodili Filipović i Vivoda riječki gradonačelnik poručio je da bi on toga asa mogao imati. Kada je riječ o riječkoj oporbi, teško je vjerovati da se taj as nalazi u redovima HDZ-a. Nije isključeno da bi mogao biti u redovima Mosta s obzirom na to da je Most podržao jednu od najvažnijih odluka u ovom mandatu, a to je prodaja zemljišta na Žabici za gradnju novog autobusnog kolodvora. Kada je riječ o nezavisnim vijećnicima, kojih je četvero, valja podsjetiti da je riječ o nekadašnjoj listi Davora Štimca koju je on sam rasformirao, što je bio jedinstven potez u riječkoj političkoj povijesti. U PGŽ-u on se već uhvatio uz skute SDP-a, ali to nije slučaj u Rijeci.


Osim što je u nekoliko navrata podržao prijedloge Marka Filipovića, recimo kada je riječ o točkama koje su se ticale rada intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca. Njegove bivše kolegice Iva Rinčić i Maša Magzan čvrsto su na opozicijskoj barikadi, a tu je negdje i Marin Račić. Znači uslijedit će prebrojavanje koje će rezultirati ili krizom gradske vlasti i cijelog sustava ako rebalans ne bude prihvaćen ili će se pokazati da će netko promijeniti poziciju s koje je ušao u Gradsko vijeće prije dvije godine.


Prebrojavat će se gradski vijećnici i oko točke dnevnog reda, a kojom se želi pokrenuti procedura izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja središta Drenove. Bit tih izmjena je omogućavanje privatnoj tvrtki Novotehna da zemljište u zelenoj zoni kojega su vlasnik dobije stambenu namjenu, a samim time i izvrsnu priliku za enormnu zaradu. Argumenti koje za takav prijedlog navodi gradonačelnik Filipović su takvi da bi nasmijali i djecu koja odslušaju godinu dana Građanskog odgoja jer je jasno da je riječ o pogodavanju privatnoj tvrtki, a na štetu javnog interesa. S tim da se na taj način stvara opasan presedan na koji se mogu pozvati svi oni koji su vlasnici zemljišta u zelenim zonama i koji bi rado dobili stambenu namjenu i priliku za zaradu.