UVODNIK

Politički potresi na Baniji

Tihana Tomičić

Foto Pixsell, Google Maps

Foto Pixsell, Google Maps

Ta situacija s brdom novih afera vjerojatno najviše na živce ide samom Plenkoviću koji, da živi sto godina, ne bi stigao očistiti sve HDZ-ove skandale u lokalnim jedinicama.

placeholder


Najgore od svega je što će se početak obnove Petrinje i Siska od potresa odvijati u kontekstu kampanje za lokalne izbore. Oni će se svugdje u Hrvatskoj održati u nedjelju 16. svibnja, dakle ostalo je točno četiri mjeseca, a s obzirom na to da su lokalne vlasti u gradovima pogođenim potresom najrazličitije političke provenijencije, to znači da će se uz borbu za obnovu, paralelno voditi i borba za vlast.


U Sisačko-moslavačkoj županiji na vlasti je HDZ-ov župan Ivo Žinić, u Petrinji Čačičev Reformist Darinko Dumbović, u Sisku SDP-ova Kristina Ikić-Baniček, u Glini opet HDZ-ov Stjepan Kostanjević. U Glini je zamjenica gradonačelnika proslavljena Branka Bakšić Mitić, koja je kao predstavnica srpske manjine birana iz posebne kvote i nema nikakve veze s HDZ-ovcem Kostanjevićem, uostalom, poznato je da oni praktički i ne razgovaraju, a SDP je želi na ovim lokalnim izborima privući k sebi i ako ona na to pristane, kandidirati nasuprot Kostanjeviću i HDZ-u. Dakle, kampanja će biti itekako brutalna, a to su već pokazali ovi zadnji dani.


Primjerice, potpuno je jasno kako će se šef HDZ-a Andrej Plenković morati, možda već i prije samih izbora, odreći svog župana Ive Žinića. Neki mediji već su ranije pisali da to on ionako planira, nakon što se pokazalo da je Žinić bio jedan od glavnih ljudi u obnovi na sisačkom području krajem 90-ih nakon Domovinskog rata, a da su se te »obnovljene« kuće masovno porušile u potresu krajem prosinca. Zasad ga je uspio spasiti i politički sačuvati tumačenjem kako odgovorne mogu biti samo konkretne tvrtke i konkretni pojedinci koji su vodili obnovu pojedinih objekata.
No, sad će ga već teže sačuvati – otkrilo se, naime, da je Žinić u svojoj imovinskoj kartici naveo da je vlasnik kuće od 100 četvornih metara u Glini i da ju je dobio darovnim ugovorom, no država kuću nikada nije darovala, nego je Žinić samo za nju mjesečno plaćao 100 kuna neke vrste najamnine. No, ni to nije sve – prestao je taj minimalni iznos plaćati još 2008. godine jer je u to doba bio ravnatelj uprave za integrirani regionalni razvoj baš u istom ministarstvu koje je tada dobilo na upravljanje i državnu kuću u kojoj on živi, a radi se o kući koja je vjerojatno ostala »slobodnom« nakon što je nakon Oluje iz nje izbjegla neka od glinskih srpskih obitelji. Nakon toga, nije ni imao obvezu plaćati tih 100 kuna, pa si je kuću u imovinsku karticu zapisao kao svoju. Potpuno logično, zar ne?


Vrhu HDZ-a neće preostati drugo nego da Žinića ne kandidira ponovo na ovim izborima, a ova je priča razlog više da oporbeni SDP napadne HDZ i Vladu. Kao i obično, čim je u pitanju neki HDZ-ov dužnosnik, čim se zagrebe malo ispod površine, iskopa se odmah neka afera, slično kao što se ovih dana pokazalo i u Požegi, odakle je iscurila snimka namještanja poslova, pa je HDZ-ov gradonačelnik i saborski zastupnik Darko Puljašić brzopotezno morao otići iz saborskih klupa. Ta situacija s brdom novih afera vjerojatno najviše na živce ide samom Plenkoviću koji, da živi sto godina, ne bi stigao očistiti sve HDZ-ove skandale u lokalnim jedinicama.


No, da medalja uvijek ima dvije strane govori i činjenica da i SDP-ova gradonačelnica Siska, sada i članica nacionalnog Predsjedništva Kristina Ikić-Baniček sama sebi izbija adute iz ruku pred biračima kad u polemici s ministrom Darkom Horvatom argumentira da Sisku, kao i Petrinji, država mora obnoviti sve kuće i snositi cijeli taj trošak. Iako je načelno u pravu, jer je područje na jednak način pogođeno potresom, Ikić-Baniček pritom kaže kako Sisak nikako ne može imati financijski položaj kao Zagreb, no nedavne 2019. godine bila je pukla afera kad su mediji dokazali da Grad Sisak namjerno napuhuje svoj proračun, odnosno da ga se svjesno frizira, nakon čega su i institucije odrađivale svoj dio posla.


Ta činjenica može samo pogodovati HDZ-u u polemici sa SDP-ovom gradonačelnicom, i dolijevati ulje na vatru političkim debatama kojih, nakon ovakve elementarne nepogode i katastrofe, sigurno ne bi smjelo biti.


Nakon potresa, očekivano slijede politički potresi.