Uvodnik

Optimizam se hrani rastom plaća

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Vladi se mora priznati da povećanjem minimalca ipak diktira opći trend rasta plaća, odnosno praćenja rasta troškova života

placeholder


Iako je u parlamentu jučer govorio o politici svoje Vlade u prošloj 2020. godini, koja je bila krizna i vjerojatno najteža u posljednjih stotinu godina, premijer Andrej Plenković pred zastupnike i građane došao je i s paketom dobrih vijesti za budućnost. Povećanje minimalne plaće i roditeljskih naknada sigurno su dio tih dobrih najava.Vladi se mora priznati da povećanjem minimalca ipak diktira opći trend rasta plaća, odnosno praćenja rasta troškova života. Dok u mnogim tvrtkama poslodavci ne osjećaju potrebu svojim radnicima nadoknađivati rast tih troškova, barem kroz simbolično povećanje plaća, Vlada svojom intervencijom kod minimalca ipak pokazuje put i ostalima, pa i privatnom sektoru. Zato se sada čini dostižnijom nego prije i njegova najava da bi do kraja mandata i prosječna plaća mogla sa sadašnjih 7.200 kuna narasti do 7.600 kuna. Ako ništa drugo, to je mjerljivo i usporedivo obećanje, pa će ga se 2024. pred izbore moći itekako hvatati za riječ ako tako ne bude. Iako su mirovine za veliku većinu mizerne, ipak i one rastu polako i sigurno, a dobra je vijest i rast naknada za studentske poslove. Najveći dio studenata paralelno radi i studira, i to je važna stavka mnogih obiteljskih budžeta.


Kad su roditeljske naknade u pitanju, to je još veći iskorak. Desetljećima su one bile sramotno niske i tjerale žene da se na posao vraćaju ranije, ili pak cijele obitelji da iseljavaju u države gdje su plaće općenito bolje. Porast te naknade s oko pet i pol tisuća kuna na 7.500 ogromna je promjena, a mali korak za većinu očeva, no velik za čovječanstvo jest i činjenica da se izjednačavaju majke i očevi, što je u ideološkom smislu iskorak za HDZ. Što se iznosa tiče, čini se da su Plenković i Vlada predvodnici zaokruživanja kuna u euro – naviše. Uoči početka primjene eura u Hrvatskoj, to je dobro. Samo da trgovci kasnije to ne shvate doslovno.
U toliko specifičnoj godini kao što je bila godina pojave COVID-19, ne treba čuditi da se premijer hvali i činjenicom da rast BDP-a ukazuje na oporavak gospodarstva, a skori ulazak u Schengen bit će također potvrda više za to kojem krugu država Hrvatska danas prirodno pripada.
Sada do kraja mandata Plenković ima još dvije glavne brige – obnovu i reformu zdravstva. Što se tiče prvoga, proljeće iduće godine bit će krajnji rok da se provjeri hoće li novi zakon profunkcionirati. Ako dotad posao na Baniji i u Zagrebu već ne krene, Vlada će si morati upisati poraz. I vjerojatno na prvim sljedećim izborima za to i politički odgovarati.
Što se pak najavljene reforme zdravstva tiče, prvo je pitanje hoće li je uopće preživjeti sam ministar Vili Beroš. Dok zdravstvena kriza još uvijek traje, a brojke su tragične u četvrtom valu, po prirodi stvari najodgovorniji je sam ministar. A sad kad se vidi kako su loše reakcije na najavljeni model reforme, teško da će osoba koja je izašla s takvim rješenjem politički lako moći preživjeti i te kritike. Bune se obiteljski liječnici, bune se bolnice, bune se županije… Centralistički model s kojim se izašlo u javnost teško može dobiti podršku, jer iako postoje regije u kojima su županijske bolnice vjerojatno još siromašnije od državnih, ipak ima i onih gdje su takve ustanove u zadnjih 15-ak godina toliko unaprijeđene da izgledaju kao komercijalni objekti s pet zvjezdica. A besplatne su za korisnike. Uprosječivanjem svih, taj nadstanard će nestati, a u znatnom dijelu te su ustanove u međuvremenu postale bolnice koje koriste svi građani Hrvatske, ne samo Istrijani ili Riječani, kad je o te dvije »bogatije« županije riječ.
Naravno, u godini na koju se premijer jučer očitovao govoreći o »stanju nacije«, pandemija nas je već stajala 35 milijardi kuna, odnosno petinu proračuna, i u takvoj situaciji sigurno treba tražiti nova rješenja za jeftinije, a efikasnije zdravstvo. Ideja objedinjene javne nabave sigurno bi donijela uštede, no upitno je treba li još jednom prevladati koncept po kojem će »bogati« postati siromašniji, a »siromašni« će ostati jednako slabi. U svom apelu traženja podrške za optimizam u kriznom vremenu poput ovoga, ljudi u Vladi trebali bi ujedno i poticati izvrsnost, umjesto da je kažnjavaju. Tako rade pravi kormilari.