UVODNIK

Možda je vrijeme za Sabor

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Čak i u SDP-u drže kako više nije potrebna dvotrećinska saborska većina za donošenje ovih odluka (jer bi se one ticale samo dijela građana i bile razmjerne), te da više nema potrebe proglašavati izvanredno stanje.

placeholder


Nakon nervoze koju su i mediji i političari iskazivali proteklih dana, jučerašnji susret s novinarima premijera Andreja Plenkovića bio je med i mlijeko, kao da je on prošao dodatni trening komunikacije. A umilnim jezikom rečeno, najavljena je šira primjena COVID-potvrda.


Kao glavni cilj, ističe se zaštita zdravstvenog sustava koji mora ostati dostupan svima, a da bi se to ostvarilo, broj zaraženih mora početi padati, inače bolnice neće moći podnijeti pritisak onih oko 7.000 novozaraženih dnevno koji će za dva tjedna postati kandidati za hospitalizaciju. U tom smislu, Nacionalni stožer jučer je najavio, a premijer potvrdio, kako će ubuduće svi javni i državni zaposlenici kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, morati predočiti EU digitalnu potvrdu pri dolasku na posao, a za ostale je tu mjera obveznog testiranja. Zasad su i dalje od toga izuzeti studenti i učenici, dakle škole kao takve, a za odluku da se zasad ne pooštravaju mjere za obrazovni sustav zaslužne su barem dvije činjenice – prvo, idući tjedan se 18. studenoga obilježava državni praznik, pa će se škole moguće obuhvatiti tek tjedan kasnije, a s druge strane, najveća protivljenja širem uvođenju COVID-potvrda upravo su bila u sustavu školstva.


Jasno je, naime, da povod za prosvjede dijela građana na Markovu trgu i u velikim gradovima koji se mirno održavaju zadnjih dana, sigurno nije »zaslužno« uvođenje COVID-potvrda u Sabor ili druge uske institucije, nego da iskra nezadovoljstva koja među građanima očito tinja oko te teme, može buknuti do kraja onda kad se COVID-potvrde prošire i na škole, odnosno zaposlenike u školama.
»Otpor! Otpor! Htjeli ste, dobit ćete otpor!«, piše tako Mostov zastupnik Marin Miletić ovih dana na društvenim mrežama, pozivajući učitelje da se učlane u sindikat koji se tek osniva »protiv tiranije Stožera«, a u koji poziva ne samo obrazovnu struku nego i »braću navijače iz Torce, Kohorte, Armade, Demona, Boysa« i sve druge. Jasno je da se priprema šira fronta protiv uvođenja COVID-potvrda u sve djelatnosti, i ako ništa drugo, neće biti iznenađenje ako se i Hrvatska suoči s prosvjedima kakvi su se događali u većini europskih zemalja kod pooštravanja mjera. A sjetimo se da su zemlje poput Francuske ili Italije odavno uvele ili strože mjere ili potpuno blokadu svih koji odbijaju cijepljenje i koji nemaju COVID-potvrde. Naravno da su takve strože mjere bile efikasne, jer u tim zemljama su danas podaci bolji nego u Hrvatskoj. No, to antivaksere ne zanima, uostalom argumenti i znanstvene činjenice i nisu njihova tema.


Ali, oni koje bi to trebalo zanimati jesu političari, odnosno donositelji odluka. A sadašnje odluke uglavnom se osporavaju argumentom da Nacionalni stožer nema legitimitet da donosi odluke koje se tiču umanjivanja građanskih prava, da bi to trebalo biti potkrijepljeno odlukom Sabora. U situaciji kad broj zaraženih raste, sada čak i u oporbi postaju sve racionalniji i sve više podržavaju Vladine mjere oko COVID-potvrda. To nitko ne osporava samo da bi osporavao, osim ako izuzmemo ekstreme poput Marina Miletića ili Zlatka Hasanbegovića koji sada više ne planira dolaziti na svoje radno mjesto u parlament. Stoga bi Vlada možda trebala iskoristiti sadašnju situaciju da na neki način prevenira buduće društvene rascijepe oko ove teme.


Naime, čak i u SDP-u drže kako više nije potrebna dvotrećinska saborska većina za donošenje ovih odluka (jer bi se one ticale samo dijela građana i bile razmjerne), te da više nema potrebe proglašavati izvanredno stanje. Stoga bi u Vladi možda mogli razmisliti da donošenje odluka ipak premjeste u Sabor, koji bi onda ovlastio Vladu za izricanje novih mjera, a čak ako bi Stožer i nastavio postojati u sadašnjem obliku, on bi time dobio dodatni legitimitet. Oni koji bi tada prosvjedovali pred Vladom imali bi mnogo manje argumenata za svoje kritike. A kako stvari stoje, cjelokupna bi oporba, osim ekstrema, bila spremna dati podršku Vladi u borbi protiv virusa i pošasti necijepljenja.